Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για το Ασφαλιστικό – Δεν ντρέπομαι για τίποτα

Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για το Ασφαλιστικό – Δεν ντρέπομαι για τίποτα

Το Ασφαλιστικό που έχει το… όνομά του (νόμος Κατρούγκαλου) μπορεί να έχει δημιουργήσει απόγνωση σε χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά ο Γιώργος Κατρούγκαλος το υπερασπίζεται ακόμη και τώρα, που πια δεν είναι υπουργός Εργασίας. Και δηλώνει περήφανος για το νόμο που δημιούργησε.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε περήφανος για το Ασφαλιστικό και ήσυχος με τη συνείδησή του. «Στη συνείδηση μου, έχω δηλώσει, ότι είμαι υπερήφανος για τη μεταρρύθμιση (…) είμαι περήφανος για τη δομή του Ασφαλιστικού», είπε σε συνέντευξή του στο huffingtonpost.gr, σημειώνοντας όμως ότι «δεν μπορέσαμε να σώσουμε το ΕΚΑΣ γιατί δεν ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης».

Για εκείνο που δεν είναι περήφανος είναι το ύψος το συντάξεων, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι του. «Ποτέ δεν είπα ότι είμαι περήφανος για το ύψος των συντάξεων. Αυτές καθορίζονται από την κατάσταση της οικονομίας αλλά πρέπει να βλέπουμε την προοπτική και το τι μπορεί να γίνει προς όφελος των ασθενέστερων».

«Είμαι υπερήφανος για πολλά, μπορεί να μην είμαι για όλα αλλά δεν ντρέπομαι και για τίποτα απ’ αυτά που κάναμε. Ποτέ δεν παραδώσαμε τα όπλα» – Γιώργος Κατρούγκαλος

Ερωτηθείς για τη διάδοχό του στο υπουργείο Εργασίας, μίλησε με θερμά λόγια για την Έφη Αχτσιόγλου. «Είναι απόλυτα ικανή και έχουμε απόλυτη συναντίληψη. Αισθάνομαι ότι συνεχίζει αυτό που ξεκινήσαμε μαζί».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, μίλησε για θέατρο του παραλόγου και παράνομες απαιτήσεις του ΔΝΤ που θέλει να ξανανοίξει το συνταξιοδοτικό, όπως και για την απαίτηση της προνομοθέτησης μέτρων για μετά το 2019. Και επιτέθηκε στους Ευρωπαίους πως ενώ αναγνωρίζουν ότι τα όσα ζητάει το ΔΝΤ είναι παράλογα, δεν τα αποκρούουν γιατί οι σημαντικές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν τίμιο συμβιβασμό γιατί «δεν μας συνέφερε να σέρνεται η αξιολόγηση και να φτάσουμε στον Ιούλιο που πρέπει να πληρώσουμε ομόλογα και να έχουμε μια επανάληψη του Ιουλίου του 2015. Δεχτήκαμε λοιπόν να προνομοθετήσουμε αλλά όχι μόνο αρνητικά, συμφωνήσαμε να μην υπάρχουν μέτρα λιτότητας». Σημείωσε δε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ διαπραγμάτευση επιχειρημάτων. Είναι διαπραγμάτευση συμφερόντων και ισχύος».

«Ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες» πρόσθεσε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στα μέτρα που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση.

Επανέλαβε ότι «είμαι Αριστερός από τα 15 μου», ενώ χαρακτήρισε αδιέξοδο το δρόμο της λιτότητας αλλά παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε τώρα να ανατρέψουμε τη λιτότητα όπως πιστεύαμε ότι μπορούσαμε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μας. Δώσαμε τη μάχη, αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν επίπονο συμβιβασμό» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να βρούμε τρόπους πως θα εφαρμόζουμε καλύτερα τη λιτότητα, πρέπει να την ανατρέψουμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε