Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Οι 100 δόσεις δεν έχουν τελειώσει!

Κατρούγκαλος: Οι 100 δόσεις δεν έχουν τελειώσει!

Λϊγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι ο ΟΑΕΕ με έγγραφό του συνεχίζει το καθεστώς των 100 δόσεων, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται να το επιβεβαιώνει διαψεύδοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους θα επιδιωχθεί να βρεθεί τρόπος ρύθμισης για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. “Για τα ασφαλιστικά ταμεία το σύστημα των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει” είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία ο κ. Αλεξιάδης έχει δηλώσει ότι αυτό το σύστημα έχει τελειώσει. Εξήγησε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε τα ταμεία να συγκεντρώνουν χρήματα και να καταβάλλουν συντάξεις κ.ο.κ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας που θέτει η ΕΕ που είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος και πρόσθεσε πως “κανείς δεν θα παίρνει μόνο 384 ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό που προκύπτει από τη φορολογία θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του”. Εξήγησε ακόμη ότι όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται επίσης – θα συνυπολογίζεται και ο πληθωρισμός- , κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αναγνώρισε ότι το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες. Διευκρίνησε πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη και όχι το ΕΚΑΣ ενώ για τους παλαιούς που καταργείται δίνονται μέτρα ανακούφισης μεταξύ των οποίων επιστροφή του 30% του εισοδήματος που χάνεται, απαλλαγή από την καταβολή συμμετοχής στα φάρμακα, καταβολή του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο δικαιούχους αν είναι και οι δύο συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, κλπ.

100 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση δίνει ο ΟΑΕΕ στα κρυφά!

Η απόφαση, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 1 Αυγούστου 2016 προβλέπει ότι όσοι είχαν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση των 100 (ή και λιγότερων) δόσεων με το νόμο 4321/15 και την έχασαν λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής είτε των τρεχουσών τους εισφορών είτε της μηνιαίας δόσης έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν και να διασωθούν έτσι από πρόστιμα και κατασχέσεις.

Προϋπόθεση επανένταξης, είναι να αποδεικνύεται από την πλευρά των οφειλετών που βγήκαν εκτός ρύθμισης ότι, παρότι είχαν την πρόθεση να είναι ενήμεροι σε δόσεις και εισφορές, εντούτοις για λόγους για τους οποίους δεν είναι οι ίδιοι «άμεσα υπεύθυνοι», δεν ανταποκρίθηκαν και βγήκαν εκτός ρύθμισης.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΕ που διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με μια δεύτερη ευκαιρία:

1. Οσοι βγήκαν εκτός ρύθμισης μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2016 έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως τις 31 Οκτωβρίου 2016, συμπεριλαμβάνοντας δόση/εις ή εισφορά με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής 1/8/2016.

2. Οσοι μένουν εκτός ρύθμισης από 2 Αυγούστου 2016 και μετά έχουν τρεις μήνες προθεσμία να υποβάλουν αίτηση επανένταξης εφόσον καταστούν εκπρόθεσμοι στην πληρωμή δόσης ή εισφορών μέχρι 31 Αυγούστου 2016.

3. Αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από οφειλέτες για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία είχαν και απώλεσαν επανεξετάζονται σύμφωνα με τη νέα απόφαση ως προς τους λόγους και τις αιτίες που προκάλεσαν την απώλεια της ρύθμισης.

Με πληροφορίες από: eleftherostypos.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε