Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

“Καυτό” Σαββατοκύριακο με διαπραγματεύσεις… από τα παλιά! Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη, “πληγή” οι πλειστηριασμοί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Déjà vu που… ζαλίζει, με απανωτές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών και την Αθήνα να ζητά “έντιμο συμβιβασμό”
– Αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου – Σταθάκη με εκπροσώπους του κουαρτέτου αλλά καπνός λευκός… πουθενά
– Κόκκινα δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας είναι οι “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης
– Αγωνία για το αν το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει την δόση των 2 δισ. ευρώ
– Euroworking Group την Κυριακή, σήμερα πιθανότατα η επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, τηλεδιασκέψεις, αναρίθμητα Eurogroup… Αυτό ήταν το σκηνικό της πολιτικής επικαιρότητας το επτάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την αγωνία να “χτυπάει” κόκκινο για αρκετούς μήνες. Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, που έφερε και το τρίτο μνημόνιο, θα πίστευε κανείς ότι ήρθε για να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα, όμως ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου προγράμματος φαίνεται πως τα προβλήματα είναι πολλά…

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών χθες, Παρασκευή και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όλα αυτά την ώρα που την Δευτέρα θα γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική πλευρά ήθελε να προσδώσει χαρακτήρα… διαδικαστικό. Να έχει λύσει δηλαδή τα θέματα που μοιάζουν με “αγκάθια” και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάσουν απλά για να δώσουν το “πράσινο φως” στην εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο, οι πιθανότητες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες και η λύση… αγνοείται.

Η άκαρπη τηλεδιάσκεψη

Οι συζητήσεις έπεσαν σε “τοίχο” και σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, 100 δόσεις και γενόσημα φάρμακα κρατούν το “κλειδί” της δόσης των 2 δισ. ευρώ

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόοδος το Σάββατο, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Ζαν κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής, που τελικά αναβλήθηκε, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως άσχημη εξέλιξη στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης.

Όμως, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να το διαψεύσουν, λέγοντας ότι η αναβολή οφειλόταν σε προσωπικό κώλυμα του προέδρου της Κομισιόν και δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε