Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σε εξέλιξη η ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Στην… άκρη για λίγο οι δανειστές και στο προσκήνιο τα εσωκομματικά
– Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και επίκεινται αλλαγές
– Με ομιλία του πρωθυπουγρού, Αλέξη Τσίπρα, ανοίγουν οι εργασίες
– Μετατροπή από κόμμα συνιστωσών, σε κόμμα που θα αντιστοιχηθεί με τον “κοινωνικό” ΣΥΡΙΖΑ του 35%
– Πως θα καλυφθούν τα “κενά” της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη
– Ποια είναι τα φαβορί για τις εκλογές της Πολιτικής Γραμματείας

Εκτός από τον “αγώνα δρόμου” προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας “τρέχει” παράλληλα και για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μετεξέλιξη που θα έχει στόχο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα συνιστωσών, σε ένα κόμμα που θα αντιστοιχηθεί με τον “κοινωνικό” ΣΥΡΙΖΑ του 35%.

Οι “πληγές” του Λαφαζάνη

Βαθιά πληγωμένος μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων συνιστωσών (ΚΟΕ και ΔΕΑ) ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την νέα ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα και φυσιογνωμία και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα και αύριο (10-11/10) στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ αποτελεί το πρώτο σταθμό σε μια πορεία ανασυγκρότησης που θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο.

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε. oι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είναι:

– η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και ο προγραμματισμός δράσης του κόμματος

– η εκλογή Γραμματέα Κ.Ε. και Πολιτικής Γραμματείας

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για ένα συνέδριο στρατηγικής και όχι για μία «μάχη βαρόνων».

Όπως εξήγησε, το κόμμα και τα μέλη του θα κληθούν να απαντήσουν σε νέα ερωτήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προκλήσεις, αναδεικνύοντας αδυναμίες της κομματικής λειτουργίας.

Η κ. Σβίγκου παρατήρησε μάλιστα ότι «υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της οργανωμένης βάσης του κόμματος και της νεολαίας του με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους, στις λαϊκές γειτονιές, αυτό δηλαδή που είδαμε και προεκλογικά στις συγκεντρώσεις μας και στις περιοδείες μας».

Η ονοματολογία

Να σημειωθεί φαβορί για τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ είναι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Οργανωτικού, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τους “ρεαλιστές” της “Πλατφόρμας 2010” αν και υπάρχουν απόψεις και προτάσεις για τη θέση αυτή να είναι ένα πιο αναγνωρίσιμο στέλεχος, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι ο γραμματέας που θα εκλεγεί την Κυριακή θα είναι “μεταβατικός” αφού θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο.

Η ΚΕ καλείται επίσης να εκλέξει και νέα Πολιτική Γραμματεία, αφού έχει μείνει…μισή μετά την αποχώρηση των στελεχών της “αριστερής πτέρυγας” με ζητούμενο αν θα εκλεγούν όλα τα μέλη της ή θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Πάντως πέρα από τα διαδικαστικά ο ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που επιδιώκει είναι η ΚΕ να θέσει τις βάσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την πλήρη ανανέωση του κομματικού μηχανισμού και των οργανώσεων ανά την Ελλάδα μέσα από μια καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ενώ φαίνεται να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιων στελεχών υπό προϋποθέσεις.

Μ.Α.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε