Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κέρι σε Τσίπρα: Κάντε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Κέρι σε Τσίπρα: Κάντε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Περνάει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους αγωγούς φυσικού αερίου; Αυτό άφησε να εννοηθεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Η συνάντηση, στην οποία η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία, έγινε στη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Πέμπτης (01.10.2015) και συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους τους που οδήγησαν στη νέα δανειακή σύμβαση, η αναδιάρθρωση του χρέους, το προσφυγικό, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς και οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Συρία και τα ενεργειακά θέματα.

Στο τελευταίο, η αμερικανική πλευρά φαίνεται πως δίνει μεγάλη βαρύτητα. Ο Τζον Κέρι τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος με την ονομασία των Σκοπίων και του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος με την ονομασία των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε