Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κι άλλοι κι αλλού τσακώνονται. Διαδίκτυο εναντίον «περιεχομένου»

Κι άλλοι κι αλλού τσακώνονται. Διαδίκτυο εναντίον «περιεχομένου»

Εκτός από τον υπουργό Άδωνη που διαπληκτίζεται με τους ομοβάθμιους του για κάτι γραφεία, στον κόσμο ασχολούνται και διαφωνούν και γι άλλα θέματα.

Σε σχεδόν απαρτία οι γίγαντες του διαδικτύου Google, Facebook, Twitter,Yahoo, eBay, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στους New York Times καλούν τους αντιπροσώπους στο Κογκρέσο να μην ψηφίσουν το νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act).

Απέναντί τους το Χόλυγουντ, οι εταιρείες μουσικής, οι εκδότες, όλοι δηλαδή οι παραγωγοί περιεχομένου που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά από την ελεύθερη αναπαραγωγή και αντιγραφή των προϊόντων τους στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες προστασίας των καταναλωτών, αλλά και οι εταιρείες προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν την διαμαρτυρία των ψηφιακών γιγάντων.

Ο νόμος προβλέπει πως οι μηχανές αναζήτησης, τα ραντάρ του διαδικτύου, θα χάνουν ξαφνικά όποιο δικτυακό τόπο θεωρηθεί ύποπτος για παράνομη αντιγραφή, ταινιών , μουσικής, βιβλίων.
Οι παραγωγοί των τελευταίων θεωρούν, και όχι άδικα πως οι μηχανές αναζήτησης, ή οι πάροχοι εκμεταλλεύονται και ανέχονται, αν δεν ενθαρρύνουν κιόλας την πειρατεία γιατί αυξάνει την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η απέναντι πλευρά έχει δυο επιχειρήματα.
Το πρώτο πως αυτός ο περιορισμός αναζήτησης, το «τύφλωμα των ραντάρ» χρησιμοποιείται ευρύτατα από καθεστώτα όπως της Κίνας , ώστε να φιμώνονται φωνές ψηφιακής αντιπολίτευσης και να ελέγχεται το διαδίκτυο.
Το δεύτερο πως δεν μπορεί οι υπηρεσίες τους να θεωρηθούν υπεύθυνες για την χρήση που τους γίνεται.

Η ένταση και η αντιπαράθεση δεν σταματά στην καταχώριση στις εφημερίδες.
Υπηρεσίες όπως το Rapidshare έχουν ήδη καλέσει τους πελάτες τους να τηλεφωνούν στους βουλευτές, ζητώντας να καταψηφίσουν το νόμο.
Η μάχη κλιμακώνεται και η άλλη πλευρά οργανώνει τη δική της πίεση ζητώντας το τηλεφώνημα υπέρ, από βιβλιοπώλες, δισκοπωλεία και αίθουσες κινηματογράφου.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το θέμα διατηρείται στην κορυφή της επικαιρότητας..
Η εξέλιξη αμφίρροπη.

Ποιος θα κερδίσει; Θα πάρει ο Παπουτσής και το Λιμενικό του την εκδίκηση από τον Άδωνη ή όχι;
Έχουμε τελικά και τους τσακωμούς που μας αξίζουν. Άδωνη και Παπουτσή.
Άλλοι κουράζονται με το Google κόντρα στη Sony…..

Θάνος Αγοραστός

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε