Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κι όμως, ο Βενιζέλος έχει αντίπαλο – Η πιο δύσκολη εβδομάδα για το ΠΑΣΟΚ

22 χρόνια Ανδρέα Παπανδρέου, 8 χρόνια Κώστα Σημίτη και 8 χρόνια Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα φαίνεται ν αρχίζει η εποχή Βενιζέλου. Σε ποιό ΠΑΣΟΚ όμως;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών από χθες ουσιαστικά είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τυπικά αναμένεται να είναι την προσεχή Κυριακή 18 Μαρτίου με τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς απέναντι στη μοναδική υποψηφιότητα του, μοναδικός αντίπαλος του θα είναι το λευκό/άκυρο και η αποχή.

Mπορεί ο κ. Βενιζέλος να κατέκτησε αυτό που ήθελε ενδόμυχα ο ίδιος δηλαδή να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα θα γίνουν αναίμακτα από εδώ και πέρα.

Τόσο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όσο και η εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ συνολικά πυροδοτούν σενάρια γα την «επόμενη μέρα» ποιυ φθάνουν μέχρι και τη διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου πριν από 38 χρόνια.

Τι περιμένουν λοιπόν έμπειρα κομματικα στελέχη την επόμενη Κυριακή;

1. Μικρή συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, καθώς η απουσία δεύτερης υποψηφιότητας θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, αφού όπως φάνηκε και από το Εθνικό Συμβούλιο το 40-50% του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζεται από την υποψηφιότητα Βενιζέλου, ούτε όμως και από κάποια άλλη υποψηφιότητα

2. Απόρροια της μικρής συμμετοχής και αναλόγως της ποσοστιαίας σχέσης Βενιζέλου-λευκού/άκυρου, αλλά και της αποχής σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες αναμετρήσεις θα θέσει το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Βενιζέλος θα εκφράζει το «όλον» ή το μεγαλύτερο μέρος έστω του ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

3. Επιτάχυνση των εξελίξεων στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός νέου πολιτικού σχήματος από τους διαγραφέντες (Κατσέλη, Καστανίδης…)

4. Αποχώρηση πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κορυφαίων και μη, που δεν επιθυμούν για διαφόρους λόγους την ηγεσία Βενιζέλου

5. Αύξηση διαρροών από το «αριστερόστροφο» ή «κεντροαριστερό» ΠΑΣΟΚ και περαιτέρω ενίσχυσης της εκλογικής επιρροής των κομμάτων της Αριστεράς και ιδίως της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη

6. Πυροδότηση διαδικασιών διάσπασης του κόμματος, γεγονός που σε μεγάλο θαθμό θα κριθει από την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο του Ιουνίου και από το κατά πόσο ο Ε. Βενιζέλος θα αγκαλιάσει το «όλον ΠΑΣΟΚ» ή θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός «δικού» του κόμματος

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια υπάρχει σοβαρός αντίλογος που δεν προέρχεται μόνο από την πλευρά Βενιζέλου, που υποστηρίζει ότι η «αλλαγή σελίδας» θα ανανεώσει το κόμμα σε όλα τα επίπεδα και κυρίως θα καλύψει το πολύμηνο κενό εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση των δυνάμεων του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας βέβαια και της μνημονιακής πολιτικής.

Γι’ αυτό το λόγο το στοίχημα του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος κουβαλά και το βάρος της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής, είναι σε πρώτη φάση η συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων ενόψει των εθνικών εκλογών και του Συνεδρίου, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί εν τέλει το άν το ΠΑΣΟΚ θα παραμένει «ενωμένο και δυνατό» υπό τη νέα ηγεσία του.

Οι ομιλίες πάντως του απερχόμενου προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, του προς στιγμήν υποψήφιου για την προεδρία Χρήστου Παπουτσή, του Στέφανου Τζουμάκα κ.α. δεν προϊδεάζουν για ομαλές εσωκομματικές εξελίξεις.

Την εικόνα του ΠΑΣΟΚ που έρχεται την έδωσε με μια μόνο λέξη ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος από μεγάλη οργάνωση της περιφέρειας που ήταν στη συνεδρίαση του Ε.Σ. ο οποίος σχολίασε …«μικραίνουμε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Που ήταν Παπανδρέου και Βενιζέλος όλο το Σαββατοκύριακο;

Μετά από τόσο ντόρο τελικά μόνο ένας πάει στον… “τελικό”! – Μόνος υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

“Όργια” στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ – Έφτιαξαν σάουνες και ξόδευαν χρήματα ενώ έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε