Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κόλαφος ο Αλογοσκούφης κατά Καραμανλή – “Ήθελα να πάρω μέτρα και δεν με άφηναν”

Αποκαλύπτει επίσης ότι οι Βρυξέλλες πίεζαν την Ελλάδα από το 2004 να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ.

«Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα γιατί έβλεπα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε. Ο Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια του γιατί είχε την πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή. ‘Ασ’ το για αργότερα’ μου έλεγε. Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές».

Αυτό αποκαλύπτει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Αλογοσκούφης, καθηγητής Οικονομικών σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποστασιοποιημένος πλήρως, όπως σημειώνει, από την πολιτική αλλά όχι και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού ζητήθηκε επανεξέταση του «πόθεν έσχες» του. Η αποστασιοποίηση από την πολιτική όμως δεν σημαίνει ότι δεν ομιλεί, αφού αναφέρει: «Δεν καίγομαι να επανέλθω στην πολιτική. Θα παρεμβαίνω όταν και όπου απαιτείται για να στηρίξω την πατρίδα μου».

O κ. Αλογοσκούφης δεν πρόκειται, όπως λέει, να παραμένει σιωπηλός σε ό,τι αφορά την πολιτική του. Άλλωστε, όπως σημειώνει, «δεν φοβάμαι τις εξεταστικές επιτροπές. Τι είδους Εξεταστική Επιτροπή λένε ότι θα κάνουν για την οικονομία;

Για να διαπιστώσουν τι γινόταν τότε στην οικονομία και τι γίνεται σήμερα; Να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία και την κατάσταση πώς είναι σήμερα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να κάνουν Εξεταστική, γιατί θα έρθουν όλα στο προσκήνιο».

Με μοναδικές πολιτικές παρέες τον πρώην πρωθυπουργό κ.Κ. Καραμανλή και «καμιά φορά τον κ. Ι.Παπαθανασίου», όπως λέει, επιχειρεί να «απενοχοποιήσει» την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την τετραετία 2004 – 2008, όχι όμως και να «απενοχοποιήσει» την πολιτική της ΝΔ από το 2008 ως τις εκλογές που έφεραν το ΠαΣοΚ στην εξουσία.

Αποκαλύπτει ότι από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος – και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο – το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε