Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κομισιόν: «Έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε.»

Κομισιόν: «Έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε.»

Διπλό το μήνυμα της Κομισιόν προς την Ελλάδα: αν βγούμε από το ευρώ, βγαίνουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να αποφασίσουμε «παγώνει» η εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Καρολίνα Κότοβα.

Η συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, εισήγαγε για πρώτη φορά μια διάταξη εξόδου από την ΕΕ. Αντίθετα δεν υπάρχει στη συνθήκη καμιά διάταξη για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

«Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στη ζώνη του ευρώ και υπάρχουν τα εργαλεία. Οι συμφωνίες συνήφθησαν ώστε αυτό να συνεχίσει να είναι η πραγματικότητα», διευκρίνισε η κοινοτική αξιωματούχος.

Πρόσθεσε όμως ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο στις Κάννες», αποδεχόμενη έμμεσα πως υπάρχει δυνατότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν διαφορετικά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ επιβεβαίωσε ότι η καταβολή της 6ης δανειακής των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαρτάται από την επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Και μέχρι αυτό να γίνει, η δόση δε θα εκταμιευτεί.

«Υπάρχει μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για τις συνθήκες για την καταβολή της 6ης δόσης, αυτή συνδέεται με το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αλταφάζ.

«Είναι σαφές πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για τη διάθεση των ελληνικών αρχών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από μόλις μερικές ημέρες», είπε και τόνισε με έμφαση πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν μεταξύ των ηγετών που υπέγραψαν τις συμφωνίες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα λέει ότι ήταν μπλόφα το δημοψήφισμα – Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε 

REUTERS: Παπαδήμο θέλουν για πρωθυπουργό βουλευτές

Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ για την 6η δόση μετά το δημοψήφισμα

Μέρκελ: οι Έλληνες αν θέλουν ας φύγουν απ’ το ευρώ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε