Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το ισχυρό μνημονικό, οι τσικουδιές και η αγάπη του για τα Χανιά – Άνθρωποι που τον γνώρισαν, θυμούνται

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Άνθρωποι που γνώρισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη διηγούνται ιστορίες για εκείνον
– Η συνέπειά του, η αγάπη του για τα Χανιά και η απλότητά του
– Κοσμοσυρροή στο σπίτι του από συγγενείς και φίλους
– Την Πέμπτη, ο επίτιμος πρόερος της ΝΔ, που πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών, θα ταφεί δίπλα στη Μαρίκα του, στα Χανιά

Ως άνθρωπο με ισχυρή μνήμη που δεν ξεχνούσε και πάνω από όλα δήλωνε Χανιώτης, περιγράφουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει από κοντά.

Mιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, θυμούνται στιγμές που βίωσαν μαζί του στον αγαπημένο καλοκαιρινό του προορισμό, την παραλία Μαραθίου, στο σπίτι του στο Ακρωτήρι, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο απολύτως συνεπή στα ραντεβού του με μέτρο και με πρόγραμμα.

Ο συνταξιούχος τραπεζικός Γιώργος Κουκλάκης, φίλος της οικογένειας, θυμάται τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: “Αυτό που δεν θα ξεχάσω ήταν η ανθρωπιά, η αγάπη που είχε για τους φίλους του αλλά και το ισχυρό μνημονικό του. Όταν έβλεπε κάποιον που είχε συναντήσει, έστω και λίγες κουβέντες να είχε ανταλλάξει μαζί του, τον θυμόταν αν τον έβλεπε ξανά ακόμα και μετά από 30 χρόνια. Μια φορά ήρθε στο σπίτι μου. Χαιρέτησε τη μητέρα μου που δεν ζει πια και λέγανε μαζί διάφορες ιστορίες. Στο τραπέζι που στρώσαμε δεν είχε προτιμήσεις. Έτρωγε από όλα. Μας είπε όμως -και αυτό το έλεγε σε όλους: …να βάζομε στο πιάτο μας όσο φαγητό χρειαζόμαστε. Το άλλο να μένει στην κατσαρόλα. Για κάποιον που το έχει ανάγκη”.

Τα καλοκαίρια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκεπτόταν πάντα για το μπάνιο του την παραλία στο Μαράθι. Ο Μιχάλης Κυνηγός θυμάται: “Ερχόταν κάθε μεσημέρι από τις έντεκα μέχρι τη μία. Έκανε τη βουτιά του και στη συνέχεια «τσίμπαγε» μεζεδάκια με φίλους. Είχε καθιερώσει τρεις φορές την εβδομάδα να πίνει τσικουδιά. Όρθιος σε ένα πάγκο. Δεν έβγαινε ποτέ από το πρόγραμμά του. Ήταν συνεπής στα ραντεβού του. Θυμάμαι μια φορά που την ώρα που έκανε ντους γλίστρησε και έπεσε. Σηκώθηκε μόνος του. Δεν τον πείραξε που έπεσε. Στεναχωρήθηκε περισσότερο όταν είδε την αμηχανία και τη στεναχώρια του οδηγού του για το συμβάν”.

Τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο φυσιοθεραπευτής Μανώλης Φραγκάκης:
“Υπάρχει κάτι που δεν θα σε ξεχάσω. Υπήρχε κάποιος πολίτης στα Χανιά που διαφωνούσε με την πολιτική του Μητσοτάκη. Σε κάποια στιγμή, το παιδί του χρειάστηκε να μεταφερθεί για ένα πρόβλημα υγείας στο εξωτερικό. Το έμαθε ο Μητσοτάκης και φρόντισε για να νοσηλευτεί το παιδί. Μας έλεγε ότι δεν θα ήθελε ποτέ να είναι στη θέση αυτού του πατέρα. Θυμάμαι ακόμα ένα περιστατικό, όταν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας και οι γιατροί του συνέστησαν ανάπαυση. Κάποια από τα ραντεβού μου -μας έλεγε- δεν πρέπει να τα ακυρώσω. Στο σπίτι στο Ακρωτήρι η χαρά του ήταν να δίνει χαρτζιλίκι στα εγγόνια του. Πάνω από όλα όμως ο Μητσοτάκης, ήταν Χανιώτης. Αγαπούσε τον τόπο του. Κάθε Πάσχα και τα καλοκαίρια βρισκόταν εδώ”.

Τη δική του προσωπική ιστορία με την Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μας διηγείται ο δικηγόρος Χανίων Ανδρέας Βροντάκης: “Ο Μητσοτάκης με έχει βαφτίσει. Όταν πριν από λίγα χρόνια τον επισκέφθηκα στο γραφείο του στην Αραβαντινού θυμήθηκε τη βάφτιση που είχε γίνει τον Αύγουστο του 1956. Μου περιέγραψε με λεπτομέρειες τα όσα είχαν γίνει. Θυμόταν μέχρι και τις μπουκάλες του νερού! Στο ραντεβού μας στην Αραβαντινού πήρα και τα δυο μου παιδιά για να τον γνωρίσουν. Μιλούσε μαζί τους για 45 λεπτά. Άκουγε με προσοχή τα όσα του έλεγαν”.

Κοσμοσυρροή στο σπίτι του – Μεσίστιες οι σημαίες

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου έκλεισε σήμερα, 29.05.2017, αφού τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε σε ηλικία 99 ετών από τη ζωή, “περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν”, όπως ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη, που εκδόθηκε λίγο αργότερα.

Από νωρίς το πρωί, πολλοί ήταν οι συγγενείς, φίλοι και επί χρόνια συνεργάτες του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έφτασαν στο πολιτικό γραφείο και σπίτι του επίτιμου προέδου της ΝΔ, στην οδό Αραβαντινού, για να τιμήσουν τον πάλαι ποτέ πρωθυπουργό της χώρας.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 29.05.2017, ένας άνδρας από το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου και κρέμασε την ελληνική σημαία, η οποία κυματίζει μεσίστια, σε ένδειξη πένθους

Δείτε τις φωτογραφίες

Μεσίστιες, πάντως, κυματίζουν οι σημαίες (σ.σ. η ελληνική, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή της Νέας Δημοκρατίας) και στα γραφεία του κόμματος, στην Πειραιώς, όπου υπάρχει και βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δείτε τις φωτογραφίες

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένας πρώην πρωθυπουργός και στενοί συγγενείς

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, στο σπίτι της Αραβαντινού βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφία από την άφιξή του

 

Νωρίτερα, πολλοί ήταν οι συγγενείς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έδωσαν το παρών στο σημείο.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Πέθανε ο τελευταίος των μεγάλων της πολιτικής

Μεταξύ αυτών η κόρη του, Κατερίνα Μητσοτάκη. Δείτε τις φωτογραφίες

Στο σπίτι βρέθηκε και η Αλεξία Μπακογιάννη, εγγονή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη. Δείτε τη φωτογραφία

Η Αλεξία Μπακογιάννη αποχώρησε από το σημείο λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα. Δείτε τις φωτογραφίες

Περίπου μία ώρα πριν, είχε φτάσει στο σπίτι της Αραβαντινού και ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος. Δείτε τις φωτογραφίες

Επί χρόνια φίλοι και συνεργάτες

Συντετριμμένος έφτασε στο σημείο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πευκιανάκης, ο οποίος ήταν δίπλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε όλη του τη ζωή. Το κατά πολλούς alter ego του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ραγισμένη φωνή από την συγκίνηση για τον χαμό του ανθρώπου στον οποίο ήταν δίπλα επι 40 ολόκληρα χρόνια μίλησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ για όσα έζησε μαζί του. Δείτε εδώ το βίντεο με το συγκλονιστικό αντίο.

Νωρίτερα είχε φτάσει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επί χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης. Δείτε τις φωτογραφίες

Στο σπίτι του εκλιπόντος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βρέθηκε και ο Θοδωρής Σκυλακάκης, πρόεδρος της “Δράσης”

 

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2017, η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:

Κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό.

Θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των Δημοσίων Καταστημάτων της Χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια και υπόκλιση από τον Αλέξη Τσίπρα

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ταφή του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων την Πέμπτη 1 Ιουνίου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη σύζυγό του, Μαρίκα, που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2012.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επίσης αναφέρει πως η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την Τετάρτη, από τις 07:00 έως τις 13:30.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη τα εξής: “Από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, ανοίγει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALPHA BANK
IBAN – GR6901401770177002002000045
SWIFT – CRBAGRAAXXX

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ALPHA BANK
GR 6301401200120002002011

WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου, αναβάλλονται“.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε