Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόντρα Μουζάλα – Βαρβιτσιώτη για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν

Κόντρα Μουζάλα – Βαρβιτσιώτη για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την κακή κατάσταση που επικρατεί στα hot-spot στα νησιά….» ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεχειμωνιάζουν χιλιάδες πρόσφυγες αλλά παράλληλα «υπέδειξε» ως υπαίτιους την «Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη ΝΔ που υπέκυψαν στα κελεύσματα του λαϊκισμού»!!!

Εν μέσω υψηλών τόνων με εκτόξευση αλληλοκατηγοριών για τις ευθύνες που υπάρχουν, συζητήθηκε στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόρια στην Μυτιλήνη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στις ευθύνες που του καταλόγισε ο βουλευτής και υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ Μιλτιάδης Βραβιτσιώτης για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεχειμωνιάζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αναγνώρισε πως «δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στα νησιά, οι συνθήκες δεν είναι καλές» αντέτεινε όμως ότι «οι ομάδες είναι επάνω και προσπαθούν να ελαφρύνουν την κατάσταση».

Αντίθετα, είπε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για τα κέντρα της Βόρειας Ελλάδας όπου υπάρχουν υποδομές και οικίσκοι με θέρμανση. Επέρριψε δε την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά «σε γεγονός ότι στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΝΔ έπαιξαν άσχημο παιχνίδι» εκμεταλλευόμενοι «την κόπωση των νησιωτών, μη επιτρέποντας να φτιάξουμε κλειστά κέντρα ώστε να μην χαλάσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας».

«Λέτε», είπε, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, εάν όμως φύγουν θα πέσει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και θα αρχίσουν οι περυσινές ροές». Και επισήμανε τα οικονομικά ανταλλάγματα που κέρδισαν οι νησιώτες με τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διέψευσε ανακοίνωση του Ποταμιού που ανέφερε ότι δεν επιτράπηκε σε φωτορεπόρτερ να καταγράψουν τις συνθήκες που επικρατούν στην Μόρια, λέγοντας πως προφανώς έχει πέσει «θύμα παραπληροφόρησης». Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι υπάρχει «κατασπατάληση χρημάτων» λέγοντας πως η καταστροφολογία δεν οδηγεί πουθενά…

«Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τα hot spot που η κατάσταση είναι κακή… Για το ξεχειμώνιασμα κάναμε ένα άθλο για την Βόρια Ελλάδα». Από τις αναφορές του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πάντως δεν έλειψαν και ορισμένες «αντιφάσεις».

Καθώς, από τη μια επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για τη στάση που στελέχη της κράτησαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σε ό,τι αφορά την δημιουργία κλειστών κέντρων από την άλλη όμως εξαίρεσε ονομαστικά τους δύο βουλευτές της ΝΔ Νότη Μηταράκη (βουλευτής Χίου) και Χαράλαμπο Αθανασίου (βουλευτής Λέσβου) για την εξαιρετική τους στάση στο πρόβλημα! Το δεύτερο «αντιφατικό» του υπουργού ήταν ότι απέδωσε ευθύνες στη ΝΔ για το ότι δεν συναινεί στην δημιουργία κλειστών κέντρων διαβίωσης όταν για παράδειγμα της Μόρια, είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά για να γίνει κλειστό κέντρο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του ήταν εκείνη που το μετέτρεψε σε ανοικτό κέντρο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους είπε προς τη ΝΔ πως «εμείς θα κάνουμε κλειστά κέντρα και στη Σάμο και στη Μυτιλήνη και στην Χίο».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απάντησε στον υπουργό λέγοντας πως “δεν φταίει η κυβέρνηση για την κακοκαιρία αλλά ότι έχει κατασπαταλήσει τα χρήματα που πήρε από την ΕΕ χωρίς να έχει κάνει τίποτα για την έλευση του χειμώνα κάνοντας ρεζίλι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χώρα”.

“Υπάρχουν”, είπε, “χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που παραμένουν κενές και από την άλλη βλέπουμε στα νησιά να υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες”. Κάλεσε υπουργό και κυβέρνηση «να σταματήσετε να περιγράφετε τα προβλήματα και να δράσετε! Αυτή δεν είναι εικόνα… Για το ότι δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα δεν φταίει η ΝΔ αλλά η δική σας ιδεοληψία, που κάνατε διαδηλώσεις έξω από τα κλειστά κέντρα που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση… Λέγατε ότι η Αμυγδαλέζα ήταν Νταχάου, η Μόρια σήμερα τι είναι; Οι δικές σας υποσχέσεις οδήγησαν στις αντιδράσεις των νησιωτών Δεν είμαστε εμείς που κάνουμε λαϊκές κινητοποιήσεις. Σας εγκαλούμε να δείξετε σοβαρότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις αλλά εσείς και η κυβέρνηση χαρακτηρίζεστε από ανικανότητα. Έχουν περάσει 9 μήνες και δυστυχώς ούτε τις συνθήκες διαβίωσης έχετε φτιάξει ούτε τις επιτροπές ασύλου έχετε ολοκληρώσει. Σταματήστε να ρίχνετε τις ευθύνες στην Αντιπολίτευση και κάντε αυτό που έχετε οριστεί να κάνετε, να παίρνετε αποφάσεις… Αναλάβετε τις ευθύνες σας και σταματήστε να σχολιάζεται και μην εκνευρίζεστε».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε στον βουλευτή λέγοντας πως «δεν εκνευρίζομαι γιατί αυτά που λέτε στερούνται σοβαρότητας και γνώσης. Με όσα λέτε ή θέλετε να δημιουργήσετε προβλήματα ή δείχνουν άνθρωπο που δεν ξέρει τι λέει. Και εσείς είστε από τα πρόσωπα που δεν πρέπει να μιλάτε για καταγγελίες γιατί βαρύνεστε προσωπικά με ευθύνες και ο κόσμος έχει μνήμη».

Στην προσωπική αυτή «βολή» που αφορούσε το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι επί υπουργίας του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης του το ανταπέδωσε λέγοντας «σταματήστε αυτό το παραμύθι… 7.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος στην Μεσόγειο εξαιτίας της δική σας πολιτικής. Να είστε λοιπόν εγκρατής πάρα πολύ όταν αφήνετε υπόνοιες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε