Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόντρα στη Βουλή για το νόμο περι ευθύνης υπουργών – “Κανείς δεν θα πάει φυλακή”, είπε ο Γ.Καρατζαφέρης

Η συζήτηση για τις υποθέσεις διαφθοράς, τα σκάνδαλα τα οποία βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης, αλλά και τις υποθέσεις που έχουν κλείσει λόγω παραγραφής, κυριάρχησαν στην Βουλή.

Τους τόνους ανέβασε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ που χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο περι ευθυνης υπουργών, ως «δήλωση έκτακτης μετάνοιας με καθυστέρηση 10 ετών», ενώ κατηγόρησε ευθέως τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ευθύνονται «γιατί δεν έχει πάει κάποιος φυλακή κι ούτε πρόκειται να πάει και με τον καινούργιο νόμο».

Ο κ. Καρατζαφέρης αρνήθηκε και κατήγγειλε την διάκριση να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή μόνον ο Άκης Τσοχατζόπουλος, επιμένοντας ότι αυτό δίνει την εντύπωση συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταθέτει ακριβώς την ίδια πρόταση.

«Γιατί στην ειδική υποεπιτροπή εξοπλισμών οι υπόλοιποι υπουργοί; Όλοι πρέπει να πάνε στην προανακριτική, γιατί επί ΝΔ πληρώθηκαν 723 εκ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η Ferrostaal μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκ. ευρώ. Διαφορετικά πάμε σε μία συγκάλυψη που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη», επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.

“Ό,τι πληρώθηκε από τους υπουργούς της ΝΔ ήταν όσα δρομολογήθηκαν από σύμβαση της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στην αρχική σύμβαση, ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε επιπλέον”, απάντησε παρεμβαίνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το ίδιο έγινε και με την προμήθεια του C4 I, για το οποίο ζητούνται ευθύνες από τους υπουργούς της ΝΔ, όταν εμείς απλώς πληρώναμε το νοίκι για το ΤΕΤΡΑ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνέχισε λέγοντας ότι δεν κινείται τίποτε για την αναζήτηση αποζημιώσεων από τη Siemens, αλλά και το επαχθές χρέος που προκύπτει από τα υπερβολικά τιμήματα στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, το οποίο κατά τον κ. Καρατζαφέρη είναι πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Στο φαινόμενο της άρνησης παρουσίας του προέδρου του Αρείου Πάγου στην επιτροπή Θεσμών, αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντάς το ως ανησυχητικό, ενώ το απέδωσε στην αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. “Είστε σιαμαίοι στη διαφθορά και γι’ αυτό επιβάλλεται να πάμε σε εκλογές”, έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Η τιμωρία των ενόχων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή του Συντάγματος”, τόνισε στην ομιλία του ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο νόμος του 2003 ήταν σαφώς καλύτερος του προηγούμενου κι ότι σίγουρα δεν ευθύνεται για την ατιμωρησία, λόγω της παρέλευσης των αποσβεστικών προθεσμιών: «Δώσαμε ευκαιρίες και αφορμές στους πολίτες να κοιτάζουν καχύποπτα τους πολιτικούς, αφού το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου ήταν κάτι αρνητικό, όπως λάθος ήταν και ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των ομολόγων».

Αναφορικά με τις αλλαγές που επέρχονται στο νέο νόμο, ο υπουργός είπε ότι έχουν συμβολική, αλλά και ουσιαστική αξία και υπαγορεύονται από το αίτημα του λαού να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες ό,τι το καλύτερο κατά της διαφθοράς: “Η υποχρέωσή μας δεν σταματά εδώ, αλλά ο αγώνας είναι διαρκής για κατοχύρωση της διαφάνειας”, είπε ο κ. Καστανίδης που διεφώνησε όμως σφόδρα με τη συμπεριφορά κάποιων πολιτικών «που επιδίδονται σε φρενήρη αυτοελεηνολόγηση, ενώ διαγκωνίζονται ποιος καταφερθεί με μεγαλύτερη δριμύτητα κατά του πολιτικού συστήματος».

Ο υπουργός απέδωσε όμως ευθύνες και στη Δικαιοσύνη και διαψεύδοντας οποιαδήποτε αντιπαλότητα τόνισε ότι «κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε