Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κόντρες στη Βουλή για το σχέδιο “Αθηνά”

Κόντρες στη Βουλή για το σχέδιο “Αθηνά”

Αντιπαράθεση για το σχέδιο “Αθηνά” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης τουΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει πρόταση για την Παιδεία και παραποιεί βάναυσα την αλήθεια, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρό Μνημόνιο στην Παιδεία με καταστροφικές συνέπειες.

Ο Τάσος Κουράκης σημείωσε πως την ώρα που γίνεται διάλογος, στην ιστοσελίδα του υπουργείου –επίσημα- αναρτήθηκε προσχέδιο, αναρτήθηκε και το δελτίο του Μηχανογραφικού πριν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. «Αυτό δεν τιμά ούτε το θεσμό του Προέδρου, ούτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε τη δημοκρατία» είπε ο κ. Κουράκης. Επί του κυβερνητικού σχεδίου τόνισε πως «κόβεται και ράβεται ανάλογα με τα πελατειακά συμφέροντα», ενώ ανέφερε πως αυτό που δεν έκανε το υπουργείο το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, «άνοιξε μια μεγάλη διαβούλευση ώστε να κατατεθούν απόψεις» και επισήμανε ότι το κόμμα του θα καταργήσει τις αλλαγές αυτές.
«Η κατάργηση δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι ο κρυφός στόχος του “Αθηνά” με τους δύο κύκλους σπουδών. Δεν πληρώνει ο λαός, δεν θα σπουδάζουν τα παιδιά του» υποστήριξε η Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Είμαστε σε έναν κοινοβουλευτικό διάλογο για αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη εδώ και πάρα πολύ καιρό… Δεν προτείνετε τίποτα. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε επί της κριτικής που ασκείτε… Σ’ αυτό όμως που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι όταν παραποιείται η αλήθεια και αυτό το έχετε πράξει βάναυσα», απάντησε ο υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται, καθώς ενώ εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς, δεν κατέθεσε καμία πρόταση.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως είναι θέμα ευθύνης να μην επιτρέψει να υπάρχουν τμήματα-κουφάρια χωρίς καθηγητές «και τον Σεπτέμβριο να έρθει ο λογαριασμός», εξηγώντας πως με το κυβερνητικό σχέδιο παύει ο ανορθολογισμός και τα μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας των ιδρυμάτων. «Σπέρναμε τμήματα δεξιά και αριστερά και τα λειτουργούσαμε με ωρομίσθιους, και τα περισσότερα με εισακτέους κάτω από τη βάση», υπογράμμισε. Επισήμανε πως ενώ θα μπορούσε το υπουργείο να βάλει τη βάση του 10, «την προκρούστεια αυτή κλίνη», δεν το έπραξε και ανέλαβε το πολιτικό κόστος να πάει σε εξορθολογισμό κριτηρίων. «Η απόφαση όσο δύσκολη και δραματική και αν είναι αφορά νέους ανθρώπους», είπε ο υπουργός.

Διαβεβαίωσε δε ότι η Πολιτεία θα λάβει μέριμνα για κείνους που θα μεταφερθούν, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο φοιτητές και η οικογένειά του.

«Περιμένουμε σοβαρή προσπάθεια αλλαγής κατανομής εισακτέων με τα κριτήρια που σας προτείναμε», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Η κριτική που ασκούμε στο “Αθηνά” είναι από την πλευρά της μεταρρύθμισης. Δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία να γίνει πραγματική αναδιάταξη του χάρτη με ακαδημαϊκά κριτήρια», τόνισε η Μαρία Ρεπούση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Τη διαφωνία του στο σχέδιο εξέφρασε, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς, ο οποίος είπε ότι επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις, ενώ θα έπρεπε να μπει σε μια τελείως διαφορετική λογική ώστε να φέρει θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν θα συμφωνήσουμε στο σχέδιο Αθηνά και θα είμαστε πολύ πικραμένοι να συζητάμε τα ίδια σε λίγους μήνες», ανέφερε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει να λέει όχι στο σχέδιο “Αθηνά”

Αυτές είναι οι πρώτες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»


Αρβανιτόπουλος για σχέδιο “Αθηνά”: “Να συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την ανάπτυξη”

2.600 φοιτητές στους δρόμους για το σχέδιο “Αθηνά” – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ.Παιδείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε