Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κόντρες υπουργών και πρόωρες εκλογές ο πονοκέφαλος του Μαξίμου

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών που πυροδοτήθηκαν απο τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδη, οι κόντρες μεταξύ κορυφαίων υπουργών για το μνημόνιο,

αλλά και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη δυσαρέσκεια από τα πολιτικά κόμματα, προκαλούν άγριους κραδασμούς στο κυβερνητικό επιτελείο.

Όπως φαίνεται το ασφαλιστικό μπορεί να υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά τα απόνερα που αφήνει πίσω του είναι ικανά να ταρακουνήσουν συθέμελα την κυβέρνηση και το κόμμα, τα οποία ήδη παρουσιάζουν τις πρώτες έντονες ρωγμές.

Με αυτές τις ρωγμές η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την τρόικα στο τέλος του μήνα, καθώς θα δοθεί η έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt θα επικεντρώνεται στα ελλείμματα των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, κάτι που θα προκαλέσει και νέο κύκλο υπουργικών αντιπαραθέσεων. Πέρα από αυτό όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, καθώς έχουν λάβει πρωθυπουργική εντολή να δώσουν ιδέες, προκειμένου ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, ώστε να αντισταθμιστεί το τσουνάμι πολύ σκληρών μέτρων.

Όλα αυτά όμως έχουν καταλυτική ημερομηνία την 7η Νοεμβρίου, όπου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σοβαρές και από αυτές θα κριθεί η ομαλότητα του κυβερνητικού έργου.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη περί πρόωρων εκλογών αν και επισήμως τις διαψευδει κατηγορηματικά, ενώ και κορυφαίοι υπουργοί σε μπαράζ συνεντεύξεων αποδοκίμασαν ανοιχτά τις δηλώσεις Καστανίδη, καθώς θεωρούν ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το ποιλτικό βάρος από τις μεταρρυθμίσεις και τις ανατροπές.

Μιλώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής στην Real News αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή λαϊκή εντολή για ανατροπές και ρήξεις, ενώ και ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αγαθό που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στην εφημερίδα Το Έθνος της Κυριακής απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διπλής προσφυγής στις κάλπες τον Νοέμβριο. Αντίθετη με τις εκλογές και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

Πονοκέφαλο στο Μαξίμου όπως προκαλούν και οι συγκρούσεις μεταξύ των υπουργών των οποίοι οι μεν θεωρούν το μνημόνιο μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και τους δε που πιστεύουν ότι η ταύτιση με τις επιταγές της τρόικας στερεί από το ΠΑΣΟΚ τον ηγετικό του ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Χρήστου Παπουτσή ο οποίος αφήνει σαφείς αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών, λέγοντας πως “οι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του μνημονίου, αλλά μέλη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και είναι στρατευμένοι στη σωτηρία της χώρας στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Κι όσον αφορά το μνημόνιο ε δεν είναι και το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο”, ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

Χαρακτηριστική είναι η κόντρα ανάμεσα στον κ. Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία παρά τις όποιες πυροσβεστικές προσπάθειες φαίνεται προς τείνει να αναζωπυρωθεί. Ο κ. Ρέππας επανήλθε στην κόντρα αφήνοντας αιχμές για την τακτική του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους των αστικών συγκοινωνιών.

Μία άλλη κόντρα σε κυβερνητικό επίπεδο είναι και αυτή που προέκυψε από τις σαφείς αιχμές του Γιάννη Πανάρετου προς τον υφυπουργό, κ. Σαχινίδη για το θέμα των βαθμολογητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε σωστά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε