Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κοσμογονία στην Βουλή ετοιμάζει ο Βούτσης – Μεγάλες αλλαγές και αντιδράσεις

Κοσμογονία στην Βουλή ετοιμάζει ο Βούτσης – Μεγάλες αλλαγές και αντιδράσεις

Εφ’ όπλου λόγχης… βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι υπάλληλοι της Βουλής με αφορμή τις ενσωματώσεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τις αλλαγές που σχεδιάζονται αλλά και τα νέα τμήματα που σχεδιάζονται να ιδρυθούν.

Οι διαβουλεύσεις και η επεξεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων (Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής) και του Συλλόγου των Εργαζομένων, προκαλούν πολλές υπόκωφες… συζητήσεις στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και ήδη ακούγοντας αρκετές ενστάσεις και προστριβές σε επιμέρους θέματα….
Η παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένονται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαΐου οπότε οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων θα έχουν κατατεθεί και θα δοθούν στα κόμματα, ώστε και μετά την συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα πάρουν το «πράσινο» φως για να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Κάποιοι ξεβολεύονται…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των εργαζομένων στρέφεται κυρίως σε συστάσεις θέσεων, κρίσεις, τρόπους, κριτήρια και δυνατότητες προαγωγής τους. Οι προθέσεις του Προέδρου της Βουλής φέρονται να είναι μέσα από αυτές τις αλλαγές να σπάσουν εργασιακά κατεστημένα και ανοίξουν οι θέσεις των προϊσταμένων και των διευθυντών σε «μεγαλύτερες» δεξαμενές επιλογή μέσα από το στελεχιακό δυναμικό των υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων.

Δηλαδή, να μπορεί να επιλέγονται και υπάλληλοι που πληρούν τα κριτήρια και επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση προϊσταμένου παρ΄ όλο που απασχολούνται σε άλλο τμήμα. Επίσης, στις προτάσεις λέγεται ότι θα είναι και νέες κρίσεις αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων από υπηρεσιακό συμβούλιο όπου θα «μετρηθεί» όχι μόνο τυπικά προσόντα αλλά και η αποδοτικότητά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα επανέλθει η δυνατότητα προαγωγών όχι μόνο σε μόνιμους υπαλλήλους ή με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και σε υπαλλήλους με μετάταξη. Ο πυρήνας των θέσεων του Προέδρου της Βουλής είναι να υπάρχουν κριτήρια και διαδικασίες προαγωγής των υπαλλήλων και όχι αυτές να γίνονται με απευθείας επιλογές του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Σε ορισμένες από αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές, φαίνεται να αντιδρούν πολλοί από τους «παλαιούς» υπαλλήλους της Βουλής καθώς πιστεύουν ότι για τους ορισμούς διευθυντών και προισταμένων τμημάτων τα τυπικά προσόντα είναι μεν σημαντικό, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζεται η συνάφεια του Τμήματος και της εργασιακής τους εμπειρίας.

Κανάλι της Βουλής

Το Κανάλι της Βουλής, στις προτάσεις που έχουν γίνει αποκτά οργανόγραμμα με οριζόμενες ανά κλάδο θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις δημοσιογράφων ανέρχονται σε περίπου 18. H διοίκησή του θα ανατεθεί σε ένα 5μελές συμβούλιο, ένας από κάθε κλάδος, όπου λόγο θα έχουν σε αυτό και οι εργαζόμενοι. Βέβαια παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής να προχωράει σε σύναψη συμβάσεων εργασίας (ορισμένου χρόνου ή έργου) για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λειτουργίας του Καναλιού.

Ενδιαφέρον πάντως, θα έχει εάν μέσα από αυτές τις αλλαγές υπάρξει οριστική διευθέτηση των ήδη «παλαιών» συμβασιούχων δημοσιογράφων και τεχνικών του Καναλιού της Βουλής που έχουν πάρει «παράταση» εργασίας μέχρι το τέλος Μαΐου..

Νέες υπηρεσίες

Στις προθέσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είναι να δημιουργηθούν και κάποιες νέες υπηρεσίες ειδικού σκοπού για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της Βουλής, με στόχο περικοπών δαπανών, και τον καλύτερο συντονισμό λειτουργίας των υπηρσίων.

Μια από τις προτάσεις, που φέρεται να έχουν γίνει, είναι η σύσταση μιας ευέλικτης νέας μεικτής επιστημονικής υπηρεσίας για την βέλτιστη αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει οφέλη στον προϋπολογισμό της Βουλής μέχρι και περίπου 2 εκατ. ευρώ! Μια πολύ σημαντική και αυτονόητη πρωτοβουλία, που όμως από ότι ακούγεται… και αυτή ακόμα δεν «περνάει» χωρίς να εγείρονται ενστάσεις μεταξύ των ήδη υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών καθώς κάποιοι θεωρούν ότι απειλείτε ο δεσποτικός… ρόλος των υπηρεσιών τους….

Ένα άλλο τμήμα που φέρεται να υπάρχει στις προτάσεις είναι και η δημιουργία μιας «συντονιστικής» υπηρεσίας που θα έχει ως έργο του την παρακολούθηση του κοινοβουλευτικού έργου και τον συντονισμό των υπηρεσιών μεταξύ τους. Μια υπηρεσία που υπάρχει, όπως λέγεται και σε άλλα κοινοβούλια, που όμως στις συζητήσεις το θέμα που τίθεται είναι γιατί αφού υπάρχει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ειδικοί Γραμματείς και ο γενικός διευθυντής της Βουλής, οι διευθυντές των τμημάτων και οι προϊστάμενοι ποιος είναι ο σκοπόςς να υπάρξει και ένα ακόμα εμβόλιμο «όργανο».

Οι πρώτες αυτές πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι οι αλλαγές στην λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων πάντα για να γίνουν είναι «αναγκασμένες» περνάνε από πολλές μυλόπετρες…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε