Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Κόβει» τη χρηματοδότηση το ΔΝΤ μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση;

«Κόβει» τη χρηματοδότηση το ΔΝΤ μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση;

Η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα φαίνεται ότι αναβάλλεται. Γιατί; Μα γιατί οι δανειστές θέλουν να βρουν κυβέρνηση στη χώρα.

Και όχι οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ένα σχήμα που να είναι βέβαιοι ότι δε θα τους δημιουργήσει… προβλήματα και να ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα. Έτσι, η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα μόνο όταν σχηματιστεί κυβέρνηση με την οποία να μπορεί να διαπραγματευτεί.

Δεν αποκλείεται, μέχρι να πεισθεί ότι το πρόγραμμα περικοπών θα υλοποιηθεί κατά γράμμα, να «παγώσει» τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρώτο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής επεσήμαναν την ανάγκη αυστηρής προσήλωσης της Ελλάδας στο πρόγραμμα λιτότητας. Που σημαίνει: νέα μέτρα τον Ιούνιο.

«Το πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο προσθέτοντας ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση θα είναι «σε αυστηρά πλαίσιο, πολύ πολύ περιορισμένο».
Στο ίδιο κύμα και αξιωματούχος του ΔΝΤ, που τονίζουν ότι δε θα γίνει καμία επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει κυβέρνηση που να μπορεί (και να θέλει) να διαπραγματευτεί.

«Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις νέες περικοπές δαπανών που έχουν συμφωνηθεί», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με το νέο πρόγραμμα περικοπών δαπανών, οι πληρωμές του δανείου προς την Ελλάδα θα ανασταλούν έως ότου υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στη συζήτηση μιας παράτασης του προγράμματος περικοπών της Ελλάδας κατά ένα χρόνο ώστε να χαλαρώσουν τα βάρη της προσαρμογής. Σημείωσε όμως ότι η απερχόμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει μια τέτοια ιδέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκάθαροι ΔΝΤ και ΕΕ: Δεν θα δοθεί η νεα δόση στην Ελλάδα αν δεν οριστικοποιηθούν τα μέτρα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε