Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κουαρτέτο σε Κατρούγκαλο: Συντάξεις των 750€, αυτές μπορείτε να πληρώνετε!

Κουαρτέτο σε Κατρούγκαλο: Συντάξεις των 750€, αυτές μπορείτε να πληρώνετε!

Το μήνυμα σαφές: κόψτε συντάξεις. Το έστειλαν οι δανειστές στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Το χειρότερο είναι πως έβαλαν… ταβάνι στις συντάξεις που μπορεί να πληρώνει το κράτος: 700 με 750€ είπαν. Εφιάλτης…

«Συντάξεις των 700-750 ευρώ. Αυτές μπορείτε να πληρώνετε με τις αντοχές του ασφαλιστικού σας συστήματος γιατί δεν είναι βιώσιμο», είπαν τα μέλη του κουαρτέτου στον υπουργό Εργασίας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και ουσιαστικά με αυτή τη φράση πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τους παρουσίασε και το οποίο έχει βάλει… φωτιά στην ελληνική κοινωνία και «κατέβασε» χιλιάδες κόσμου στο δρόμο την περασμένη Πέμπτη (04.02.2016).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα πράγματα στις συνομιλίες των μελών του οικονομικού επιτελείου εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί. Η πιο χαρακτηριστική αναφορά-σύσταση που έγινε από το κουαρτέτο ήταν η εξής: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο».

Με αυτή τους την τοποθέτηση, οι δανειστές κατέστησαν ξεκάθαρο πως θέλουν ή μάλλον απαιτούν, μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Επί της ουσίας, απέρριψαν το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ξέκοψαν κάθε συζήτηση για εθνική σύνταξη στα 384€ αλλά και στην αύξηση εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.

«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Και στα ισοδύναμα που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων!

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές. Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

Τα 5 σημεία διαφωνίας με την τρόικα που «δείχνουν» ότι έρχονται μειώσεις συντάξεων:

1. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση από το 6% που είναι σήμερα στο 7,5%.

2. Η εθνική σύνταξη των 384€. «Το ποσό είναι πολύ υψηλό για χρηματοδοτείται από το κράτος, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά και η καταβολή του να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια» είπαν οι δανειστές. Η κυβέρνηση εξετάζει να την αποσυνδέσει από τη 15ετία.

3. Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι δανειστές πιέζουν για μικρότερους συντελεστές για όσους αποχωρούν με 15 έως 25 χρόνια.

4. Η προσωπική διαφορά παλαιών και νέων συνταξιούχων.

5. Οι εισφορές 20% του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε