Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

“Κουνάνε” 90 δισ. και πιέζουν για μέτρα

“Κουνάνε” 90 δισ. και πιέζουν για μέτρα

Τα μηνύματα είναι σαφή τόσο από την Ευρώπη, όσο και απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την τήρηση των δεσμεύσεων καθώς από αυτή εξαρτάται η ροή των χρημάτων που προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους δανειστές και απ’ την οποία εξαρτώνται τόσο το “κούρεμα” όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Συνολικά στην Ελλάδα έχει συμφωνηθεί να δοθούν 237,5 δισεκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς το πρώτο και το δεύτερο πακέτο.

Από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί στη χώρα μας τα 147,5 δισεκατομμύρια τα οποία “πήγαν” είτε στην εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών, είτε στην εξυπηρέτηση του χρέους, είτε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε στην εξυπηρέτηση των αναγκών για το “κούρεμα”.

Μένουν λοιπόν 90 δισεκατομμύρια τα οποία όπως και εμείς έτσι και οι δανειστές μας γνωρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και έτσι πιέζουν.

Από αυτά τα 90 δισ. ευρώ τα 45,9 δισ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2012. Από το ποσό αυτό, τα 23,8 θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα υπόλοιπα για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αποπληρωμές ομολόγων που έμειναν εκτός “κουρέματος”.

Μένουν άλλα 22,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν το 2013, αλλά και 21,4 δισ. ευρώ για το 2014.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν αυτά τα χρήματα η χώρα μας ούτε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να ολοκληρώσει, ούτε την αποπληρωμή ομολόγων μπορεί να κάνει, ούτε και να εξυπηρετήσει τις εσωτερικές ανάγκες της καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού εξακολουθεί παρά τις δυσβάσταχτες περικοπές να είναι μεγάλο.

Με αυτό χαρτί στα χέρια οι εταίροι πιέζουν και μάλιστα ασφυκτικά, υποσχόμενοι απλά ότι θα βελτιώσουν κάπως τους όρους.

Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιος συναγερμός για τις εκλογές στην Ελλάδα – Οι μεγαλύτεροι τραπεζίτες του κόσμου σε εγρήγορση γιατί φοβούνται μέγα κραχ τη Δευτέρα

Reuters: Τελεσίγραφο της Γερμανίας στη νεα ελληνική κυβέρνηση: Έχετε 100 ημέρες αλλιώς GAME OVER!

Αυτό είναι το σχέδιο της Γερμανίας! Δέσμευση του χρυσού και άλλων εθνικών θησαυρών από τις χώρες που θέλουν να σωθούν!

Moody’s: «Χαστούκι» στην Ολλανδία, υποβάθμισε 5 τράπεζες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε