Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κουρουμπλής για εκλογικό νόμο: Η Β Αθηνών θα σπάσει στα τέσσερα

Κουρουμπλής για εκλογικό νόμο: Η Β Αθηνών θα σπάσει στα τέσσερα

Σκέψεις και όχι αποφάσεις είναι όλα όσα συζητώνται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1. Ωστόσο, έδωσε πολλές σημαντικές λεπτομέρειες…

«Είναι σκέψεις που συζητάμε, να ακούσουμε αντίλογο. Θέλουμε πρώιμα να ανοίξει αυτός ο διάλογος διότι πάντα οι εκλογικοί νόμοι γινόντουσαν στο τέλος της τετραετίας και κανένας δεν πίστευε ότι δεν υπηρετούσαν τις σκοπιμότητες της στιγμής που αφορούσαν την κυβερνώσα παράταξη. Και δεύτερον, κρίσιμο στοιχείο στις σκέψεις αυτές είναι ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το 40% της αποχής που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που αποστρέφονται την πολιτική. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε. Ας υποθέσουμε ότι αυτή η σκέψη που γίνεται γίνει πράξη, για να δούμε την απλή αναλογική. Λέω ότι πρώτη κατανομή στο νομό. Δεν γινόταν μέχρι σήμερα στο ισχύον εκλογικό σύστημα. Δεύτερη κατανομή στην μείζονα περιφέρεια και τρίτη κατανομή τα υπόλοιπα. Στην περίπτωση της τρίτης κατανομής, που είναι τα υπόλοιπα που μπορεί να είναι γύρω στις 30 έδρες, αυτό που λέμε μπόνους, αυτό θα το δώσει ο λαός και όχι το σύστημα. Εννοώ ότι αν ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων πάρουν 40% αμφισβητεί κανείς ότι ο ελληνικός λαός σε αυτή την πρωτιά θέλει να δώσει τη διακυβέρνηση της χώρας; Άρα λοιπόν του δίνει και το μπόνους. Αν κανένα κόμμα δεν πάρει 40% τότε αυτές οι 30 έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική. Ακόμα και αυτή η τρίτη κατανομή γίνεται με απλή αναλογική, άρα ουσιαστικά οι 270 έδρες δίνονται με απλή αναλογική».

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα είπε: «Όπως έχει γίνει η πρώτη επεξεργασία και εφόσον αυτά γίνουν απόφαση και πρόταση της κυβέρνησης προς τα κόμματα και την κοινωνία θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να πουν όχι. Διότι επιτέλους εφόσον αυτά γίνουν νόμος, θα είναι κάτι πάρα πολύ ανατρεπτικό, ριζικά ανατρεπτικό».

Για την ψήφο στα 17 ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Αν ένα 17χρονο νέο παιδί που ζει και τις δυσκολίες της οικογένειας δεν έχει προβληματιστεί και θεωρούμε ότι είναι ανώριμο, εντάξει! Είναι μια άποψη και αυτό.»

Όσον αφορά στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας είπε ότι «Τέσσερις φορές ήρθε στη Βουλή κατά καιρούς το σπάσιμο των περιφερειών και ειδικά της Β’ Αθηνών που είτε αρέσει να το ακούνε κάποιοι είτε όχι ήταν το εκκολαπτήριο της διαπλοκής και της διαφθοράς και εκεί γινόντουσαν και κάποιοι πλούσιοι κατά καιρούς και πατρονάρανε και τους υπόλοιπους βουλευτές που ήμασταν της επαρχίας. Παραπάνω από 10 έδρες δεν πρέπει να υπάρχει εκλογική περιφέρεια».

Είπε ακόμα ότι η Β’ Αθήνας θα σπάσει στα τέσσερα και από την αλλαγή αυτή θα επηρεαστούν και η Α’ Αθηνών και η περιφέρεια Αττικής και η Α’ Θεσσαλονίκης.

Για το μεικτό σύστημα της λίστας και του σταυρού ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «Είναι ένα σύστημα που έχει λειτουργήσει σε άλλες χώρες και αν το εφαρμόσεις δίνεις τη δυνατότητα αφενός μεν να μπουν στη Βουλή άνθρωποι που δεν θα το επιχειρούσαν γιατί δεν είναι και στο χαρακτήρα πολλών να μπαίνουν σε αυτή τη δοκιμασία αλλά παράλληλα με αυτό αν το κάνεις πρέπει να καθιερώσεις και τη λεγόμενη εσωκομματική δημοκρατία. Και εδώ μεγάλη παρέμβαση γιατί αναγκάζεις τα κόμματα να λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά διότι τα κόμματα είναι αρχηγικά.»

Στο ερώτημα πόσοι θα είναι που θα βγαίνουν από αυτή τη λίστα είπε ότι θα είναι «Ο πρώτος κάθε ψηφοδελτίου σε κάθε περιφέρεια. Θα είναι αρκετοί. Αν όμως ένας από αυτούς που θα είναι με σταυρό πιάσει ένα ποσοστό των ψήφων που παίρνει το κόμμα στην περιφέρεια μπορεί να «φάει» και αυτόν που είναι στη λίστα».

Ο κ.Κουρουμπλής είπε ακόμα για τους βουλευτές Επικρατείας ότι θα έρθουν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.

Στην παρατήρηση αν μένουν οι επικρατείας, αν υπάρχουν και αυτοί από τη λίστα τότε πάμε για περίπου το 1/3 των βουλευτών να είναι «διορισμένοι» απάντησε: «Αν δεν συνδεθεί με την ψήφο των ομογενών δεν νομίζω ότι θα έχει αξία να υπάρχει. Όλα αυτά είναι μια «επανάσταση»!

Τέλος είπε ότι θα ήθελε ο νόμος να πάει έως τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε