Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

“Κραυγή” Τσακαλώτου προς υπουργούς: Με αφήνετε μόνο μου στη διαπραγμάτευση!

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

– Παράπονα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση
– Δεν μπορούν να καθυστερούν είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
– Παραπονέθηκε πως τον αφήνουν μόνο να σηκώνει το βάρος της διαπραγμάτευσης
– Δεν έχω λευκή επιταγή, είπε πει νωρίτερα
– Σφοδρότατη κριτική στο ΔΝΤ: Δεν ενδιαφέρονται για το πλεόνασμα, αλλά να μας σπρώξουν σε νέα μέτρα
– «Δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, πρέπει να σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων»

Ο “βασιλιάς είναι γυμνός”. Μάλλον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αισθάνεται “γυμνός”. “Γυμνός” από στήριξη, την οποία θα ήθελε να έχει από τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και τα παράπονά του θα εξέφρασε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι διήμερες εργασίες της οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (12.02.2017).

Δεν μπορούν υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση να καθυστερούν σε αυτά που πρέπει να κάνουν. Με αφήνουν μόνο μου, φέρεται να είπε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να μιλήσει με “ονόματα”. Το θέμα είναι ποιους εννοεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα πυρά του στοχεύουν υπουργούς σε “νευραλγικά” υπουργεία ή υπουργούς που καθορίζουν και “επικοινωνούν” τη γραμμή του Μαξίμου;

“Εξάψαλμος” στο ΔΝΤ και… “είναι για γέλια” ο Τόμσεν

Κατά την ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτός από τους κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης, εξαπέλυσε πυρά και κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους σχετικά με την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή κατηγόρησε το ΔΝΤ πως «στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι το Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Ειδικά αναφέρθηκε στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι αν χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πωλ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Κάλεσε δε το ΔΝΤ να αποφασίσει άμεσα τι θέλει να κάνει με την Ελλάδα. «Αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά. Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, «δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί».

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό. «Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε