Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και το αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και της γερμανίδας Καγκελαρίου που ηττήθηκε κατά κράτος στις τοπικές εκλογές.
Στο τετ α τετ Παπανδρέου Μέρκελ θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις 25 του ίδιου μήνα όπου κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της Eυρωζώνης.
 
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα διερευνήσει τις γερμανικές προθέσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, στη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της ενώ θα ανακοινωθεί η γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα.
 
Όπως εκτιμούν όμως έγκυροι γερμανοί πολιτικοί αναλυτές ο Γ. Παπανδρέου δεν θα πετύχει την Μέρκελ σε ”κέφια” διότι ηττήθηκε στις εκλογές στο Αμβούργο, ενώ την περιμένουν άλλες έξι εκλογικές αναμετρήσεις.

Πριν τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.

Μια μέρα νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πανεπιστήμιο Humboldt.

 

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ελσίνκι, για να συναντήσει και την Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι.

Στη φινλανδική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς επίσης και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen

Έναν ακόμη “σταθμό” εν όψει των κρίσιμων συνόδων κορυφής του Μαρτίου αποτελεί και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε