Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κυπριακό και ονομασία της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Αβραμόπουλου – Μπαν Κι-μουν

Κυπριακό και ονομασία της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Αβραμόπουλου – Μπαν Κι-μουν

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Greek News”, με την ευκαιρία των εργασιών της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, “διότι πρέπει να διασφαλίσουμε τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και να θωρακίσουμε τη διαδικασία υπό τη σκέπη του”, όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι “θα συζητήσουμε ακόμα για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το ζήτημα της ονομασίας και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Και φυσικά, θα εξετάσουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική”.

Σε ερώτηση για τις προσπάθειες της Λευκωσίας να αξιοποιήσει την κυπριακή ΑΟΖ, επισήμανε ότι “η Ελλάδα χαιρετίζει και στηρίζει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. Η απόφαση αυτή, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και το γεγονός της ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, θα μπορούσε να έχει γίνει καταλύτης για σύγκλιση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Λέω θα μπορούσε, γιατί η Τουρκία έκανε το στρατηγικό λάθος να παραμείνει προσκολλημένη στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπως έπραξε και με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Θα ήταν προς όφελος όλων, και πρωτίστως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτές τις συμπεριφορές”.

Όσον αφορά την Ελλάδα και κατά πόσο θα προχωρήσει σε ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει, αλλά και γιατί η σύναψη τέτοιων συμφωνιών συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι “η ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και η θεσμοθέτησή της θα γίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων για τη χώρα. Μην ξεχνάτε ότι ήδη προχωρούμε με αποφασιστικότητα σε έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν και οι ασφαλέστερες ενδείξεις. Η Ελλάδα, επιτέλους, μπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι και θα προχωρήσει με συνέπεια, και καλό σχεδιασμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητήσει με το γγ του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις εξελίξεις, επηρεάζεται άμεσα από αυτές και δίνει το δικό της αγώνα για να επικρατήσει ειρήνη, με σεβασμό στην κυριαρχία και τη βούληση των λαών της περιοχής. Η κρίση στη Συρία απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια. Θα συζητήσουμε για το ρόλο του ΟΗΕ στην κρίση και τις μεγάλες ανθρωπιστικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε”.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. “Με τον κ. Νίμιτς θα είναι η πρώτη συνάντησή μου και θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας” δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα έχει διαχρονικά στηρίξει την εντολή του και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και έχει αποδείξει εμπράκτως την εποικοδομητική της στάση”.

Τέλος, στη συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα, είπε ότι “χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης και τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, ήδη βλέπουμε αλλαγή στάσης από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και αναστρέφει την εικόνα. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης θα έχω πολλές συναντήσεις με ομολόγους μου απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του κλίματος και ανόρθωσης της εικόνας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συνάντηση θα αξιοποιηθεί, για την αναζήτηση και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών συνεργασίας, οικονομικής ή πολιτικής, με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε