Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλία [pics]

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τη διεπαγγελματική ένωση για τη φέτα» τόνισε από την Ελασσόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με κτηνοτρόφους στο χωριό Βλαχογιάννη στην Ελασσόνα, επισημαίνοντας πως δεν νοείται ανάπτυξη της χώρας χωρίς δυναμικό πρωτογενή τομέα και στα αγροτικά προϊόντα και στην κτηνοτροφία.

Όπως είπε, για να μπορέσει να υποστηριχθεί αυτή η ανάπτυξη χρειάζεται ένα πλέγμα σύγχρονων πολιτικών, «που θα κοιτάει το μέλλον, που θα αντιλαμβάνεται ότι τα προϊόντα για να μπορέσουν να πουληθούν θα πρέπει να είναι κυρίως ανταγωνιστικά, που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της παραγωγής, που θα επενδύσουν στα καινούργια εργαλεία που η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μας προσφέρουν και δυστυχώς, ακόμα κάθονται στα συρτάρια του Υπουργείου».

Χαρακτηρίζοντας το θέμα της φέτας ως πολύ σημαντικό για την ελληνική κτηνοτροφία, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως προωθείται η δημιουργία μιας διεπαγγελματικής ένωσης για τη φέτα, κάτι το οποίο, όπως είπε, το θεωρεί απολύτως σωστό και επιβεβλημένο. «Μπορώ να σας πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αργήσει κιόλας. Διότι είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, να μπορούν να συνεννοηθούν και να εκφραστούν με μια ενιαία φωνή. Είτε μιλάμε για τους κτηνοτρόφους, αυτούς που παράγουν το γάλα, είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις που μεταποιούν και παράγουν τη φέτα» τόνισε παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα στηρίξουμε τη διεπαγγελματική ένωση για τη φέτα και θα επιχειρήσουμε στο Κοινοβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της διεπαγγελματικής ένωσης και η ένωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Για να δούμε – αν και σε ποιο βαθμό – μπορούμε να αφαιρέσουμε τον αστερίσκο από τη φέτα, έτσι ώστε να απολαύσει της πλήρους προστασίας, που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και υπό τον εθνικό μανδύα.

Τόνισε μάλιστα πως στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν ουσιαστικά κομματικές γραμμές. «Δεν έχει σημασία πάλι, το τονίζω, τι έγινε στο παρελθόν. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και το εξής, στο μέλλον. Και εύχομαι η διεπαγγελματική να μπορέσει, με τη δική μας υποστήριξη, να διεκδικήσει αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να υπάρχει το απόλυτο καθεστώς προστασίας για τη φέτα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχετε γύρω από αυτό το ζήτημα. Θέλω να πω, όμως, επίσης, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο στις αγορές, οι οποίες είναι από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά να δούμε πως μπορούμε να στοχεύσουμε και στις κύριες αγορές μας, στις κύριες εξαγωγικές αγορές, που είναι πρωτίστως οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όπου υπάρχει, δηλαδή, ένα απόλυτο καθεστώς προστασίας. Και αυτό, βέβαια, απαιτεί την αναβάθμιση του δικού μας προϊόντος, αλλά και την απαραίτητη ενημέρωση του ευρωπαίου καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αγοράζοντας φέτα, αγοράζει ένα ποιοτικό προστατευμένο προϊόν με πολύ ειδικά χαρακτηριστικά.

Η φέτα, τελικά, θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει με βάση την ποιότητα αυτή καθ’ αυτή του προϊόντος. Και σε αυτήν πρέπει να επενδύσουμε. Και εκεί, επιτρέψτε μου να πω, δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση. Η φέτα μας είναι ένα προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα κερδίσει, τελικά, τη θέση που της αξίζει στις αγορές του εξωτερικού με βάση την ποιότητά της, το brand της και τη διατροφική της χρησιμότητα για τους καταναλωτές που θα την επιλέξουν» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε