Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύριε Τσίπρα σπάστε αυγά…

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Τέρμα οι δικαιολογίες. Τώρα μεταρρυθμίσεις και γρήγορα. Γιατί το πρόβλημα για την οικονομία δεν είναι το ευρώ, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Και αυτό δεν λύνεται σταθερά και μόνιμα με υποτιμήσεις ή διολισθήσεις νομισμάτων, όπως θα κάναμε αν είχαμε εθνικό νόμισμα, αλλά με βαθιές, ριζικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές και διεθνώς εμπορεύσιμες. Αυτή είναι η αλήθεια και γι’ αυτό κύριε Τσίπρα και κύριοι υπουργοί δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία.

Είστε υποχρεωμένοι και έχετε καθήκον να κάνετε όσα δεν έκανε ο κύριος Σημίτης όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ. Εκείνα που δεν έκανε για τη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης που τόσο και πολύ σωστά εκθείαζε. Ομως, δεν πήρε πρωτοβουλίες, ούτε προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για την τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα. Και χωρίς αυτές η οικονομία της γνώσης δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, δεν θα έρθει από μόνη της να χτυπήσει την πόρτα.

Οπως, επίσης δεν προχώρησε ο κύριος Σημίτης στην εξαφάνιση του γρηγορόσημου όταν έκανε τη διαπίστωση μετά από επίσκεψη στην πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής. Που σημαίνει άφησε την γραφειοκρατία και τη διαφθορά στο Δημόσιο να αλωνίζουν.

Οπως ο Κώστας Καραμανλής δεν προώθησε μεταρρυθμίσεις σε κανένα από τους προαναφερόμενους τομείς, παρότι εξελέγη με σύνθημα την επανίδρυση του κράτους. Επίσης, ο ίδιος δεν έκανε τίποτα (όπως και ο κύριος Σημίτης) για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, της σπατάλης και της κλοπής στο χώρο των προμηθειών γενικώς και της υγείας ειδικότερα.

Αντιθέτως, άφησε να διαλυθούν εντελώς οι φοροελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, τη δημιουργία χιλιάδων επιτροπών, το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στο 15% το 2009.

Οπως, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τίποτα το σπουδαίο αρνούμενος να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να αλλάξει τα πάντα στο Δημόσιο και τους μηχανισμούς πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Οπως, καμία ουσιαστική και πραγματική μεταρρύθμιση στην καρδιά του κράτους και του προβλήματος δεν έκανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα προαναφερόμενα δεν αποτελούν καμία δικαιολογία για τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε ο λαός πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν άλλοθι από την αδράνεια του παρελθόντος.

Σήμερα, την επομένη της αξιολόγησης, τελείωσαν τα ψέματα. Κύριοι της κυβέρνησης καλείστε να κυβερνήσετε, καλείστε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, να σπάσετε αυγά και να κάνετε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα και η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική στην παραγωγή πλούτου.

Και το μεγάλο εμπόδιο, το γνωρίζετε πολύ καλά είναι το κράτος και όχι το ευρώ όπως διατείνονται διάφοροι που επιδιώκουν επιστροφή στη δραχμή. Είναι ο μινώταυρος που καταβροχθίζει κάθε προσπάθεια. Κι΄ εσείς κύριοι της κυβέρνησης οφείλετε να απαρνηθείτε τον κρατισμό σας, την ιδεοληπτική προσέγγιση για το κράτος και να δημιουργήσετε ένα νέο κράτος αντιγραφειοκρατικό, χωρίς διαφθορά, παραγωγικό και στο πλευρό του πολίτη και της επιχείρησης και όχι δυνάστη αυτών, ένα κράτος που θα συμβάλλει αποφασιστικά και δεν θα εμποδίζει τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας της γνώσης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της έρευνας. Γιατί αυτή η οικονομία μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και όχι η οικονομία, των επιδοτήσεων, των επιχορηγήσεων, των επιχειρήσεων που επιβιώνουν σαν τσιμπούρια προσκολλημένα στο σώμα του Δημοσίου.

Και να γίνει ξεκάθαρο, πως το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ. Δεν θα ήταν ποτέ το ευρώ πρόβλημα αν το πολιτικό σύστημα έκανε το καθήκον και δεν χρησιμοποιούσε το νόμισμα και τα πλεονεκτήματα για να ικανοποιήσει και εξυπηρετήσει το πελατειακό σύστημα, αλλά το αξιοποιούσε για να μεταρρυθμίσει και να αλλάξει τη χώρα.

Αν το είχε κάνει, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό καλείστε να το κάνετε εσείς σήμερα κύριοι της κυβέρνησης και να το κάνετε γρήγορα και αποφασιστικά. Αλλιώς μην υπολογίζεται πως θα έχετε μέλλον. Θα αποτελέσετε παρελθόν, όπως και όλο το ανίκανο και πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Γι’ αυτό λοιπόν για το καλό της χώρας και το δικό σας, μεταρρυθμίσεις τώρα και γρήγορα. Μεταρρυθμίσεις βαθιές, ριζικές και καινοτόμες. Είναι μονόδρομος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε