Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κυβέρνηση: «Εκλογές αν επιμείνουν για αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων»

Κυβέρνηση: «Εκλογές αν επιμείνουν για αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων»

– «Ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις;», αναρωτήθηκε κυβερνητική πηγή
– «Οι θεσμοί ζήτησαν πολιτική απόφαση για το 2019 και το 2020 αλλά αρνηθήκαμε για να μην δεσμεύσουμε τους επόμενους!»
– «Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία» – «Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ»
– «Όταν τελειώσουν οι εκλογές στην Ευρώπη το 2017 οι ευρωπαίοι θα ξανασυζητήσουν το πλεόνασμα 3,5%»

Πολιτική λύση έως τα Χριστούγεννα θέλουν οι περισσότεροι παίκτες, δηλώνει κυβερνητική πηγή όσον αφορά στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους, «εκεί οδηγεί και η εκτίμηση όλων ότι πρέπει η ποσοτική χαλάρωση να ισχύσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο». Είπε ακόμα ότι υπάρχει διαφωνία για πόσα χρόνια θα ισχύσουν τα πλεονάσματα στο 3,5% και πρόσθεσε ότι κάποιοι ζητούν και μετά το 2020! Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι θεσμοί ζήτησαν πολιτική απόφαση για το 2019 και το 2020 αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε γιατί δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση…».

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα αυτά δεν θα ποσοτικοποιηθούν αλλά θα περιγραφούν. Είπε ακόμα ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων» και πρόσθεσε με νόημα ότι «αν επιμείνουν θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις. Δε νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια “πολιτική συμφωνία”, μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.

Πρόσθεσε ότι με την ποσοτική χαλάρωση τα επιτόκια θα πέσουν στο ύψος εκείνων της Πορτογαλίας και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία. Δεν εμφανίσθηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και αναφερόμενος στα εργασιακά είπε ότι «οι ευρωπαίοι δεν θα μας αντιμετωπίσουν τόσο σκληρά όσο το ΔΝΤ».

«Η Κομισιόν έδωσε εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί σαν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε ακόμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν τελειώσουν οι εκλογές το 2017 οι ευρωπαίοι θα ξανασυζητήσουν το πλεόνασμα 3,5%».

Συλλογικές συμβάσεις και β’ αξιολόγηση

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή”. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε