Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Λαφαζάνης: Απόλυτη αφασία στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Απόλυτη αφασία και απραξία καταλόγισε στην κυβέρνηση και το ΣΔΟΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχετικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

«Μένουμε εμβρόντητοι, βλέπουμε, δυστυχώς μετά λύπης μας, ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ προκειμένου το δημόσιο να αποκομίσει ενδεχομένως έσοδα ίσως και μεγάλα έσοδα από αυτή τη λίστα δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Απόλυτη αφασία. Απόλυτη απραξία. Και όμως απολύτως τίποτα. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα έσοδα καταρρέουν», είπε ο κ. Λαφαζάνης σήμερα στη Βουλή.

«Έχετε μια χρυσοφόρα πηγή και δεν την αξιοποιείτε. Την ώρα που καταρρέει η πολιτική σας για πάταξη της φοροδιαφυγής και μαζί με αυτήν η χώρα. Με την παγερή αυτή αδιαφορία και απραξία που επιδεικνύετε συγκαλύπτονται ευθύνες πολιτικές και όχι μόνον» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μα έλεος. Τρία χρόνια καταχωνιασμένη η λίστα και πέντε μήνες να την έχει το ΣΔΟΕ και μιλάτε για φορολογική ταυτοποίηση;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι «μόλις χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι σε 43 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες έχει σταλεί επιστολή προκειμένου να ενημερώσουν την Αρχή για τις καταθέσεις ή αν είναι φορολογικά εντάξει».

Επισήμανε δε, πως «υπάρχουν νομικά προβλήματα» με την επιστολή αυτή και ρώτησε αν η κυβέρνηση τα έχει εξετάσει ή το κάνει κι αυτό επίτηδες: «Δηλαδή στέλνουμε την επιστολή για να μας πούνε «με ποιο δικαίωμα μας τη στέλνετε και γιατί εμείς να απαντήσουμε, από πού έχετε τα στοιχεία;». Υπάρχουν νομικά προβλήματα. Τα έχετε εξετάσει αυτά ώστε να μην βρεθείτε στο κενό;».

«Έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της λίστας. Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο του ανοίγματος λογαριασμών και της σύγκρισης δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τα τελευταία έτη και είναι ήδη σε εξέλιξη. Έχουν ζητηθεί πληροφορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου με ειδοποιήσεις προς φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται για διευκρινίσεις», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως είπε ο υφυπουργός έχει ολοκληρωθεί η φορολογική ταυτοποίηση 1681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Προσέθεσε πως το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τα τελευταία έτη, κάτι το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη.

Έχουν γίνει μάλιστα συγκεκριμένες ελεγκτικές ενέργειες που προχωρούν πολύ γρήγορα, τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, παρά τις ελλείψεις που -όπως παραδέχθηκε- υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, είπε πως γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές, με προσλήψεις νέων ελεγκτών και εσωτερική διαδικασία για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πάντως επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο της φορολογικής ταυτοποίησης και σημείωσε ότι το γεγονός πως μέσα στο μικρό χρονικό αυτό διάστημα έχει επιτευχθεί περίπου στο 83% των ατόμων ή νομικών προσώπων, αποδεικνύεται πως προχωρούν οι έλεγχοι. «Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα και θα ενημερωθεί επ’ αυτών αμέσως η Βουλή» κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.

Χθες, ο κ. Μαντούβαλος, υπεύθυνος του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, αποκάλυψε ότι έχουν σταλεί κλήσεις σε 49 μεγαλοκαταθέτες της λίστας, για να δώσουν εξηγήσεις και παραστατικά, με τα οποία θα δικαιολογούν αυτές τις καταθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι το Top 49 της λίστας Λαγκάρντ – Καλούνται σε πέντε μέρες για εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ

Τα 49 ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών που ψάχνει το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ

Μπλόκο του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Ηλεκτρονικό μάτι παντού και άνοιγμα λογαριασμών

Το ΣΔΟΕ σηκώνει τα χέρια ψηλά για τις 60 μεγαλύτερες καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Οργισμένος ο Παπακωνσταντίνου – Θέλει γρήγορα Ειδικό Δικαστήριο για να λάμψει η αλήθεια

Ο Αθανασίου “καρφώνει” Παπακωνσταντίνου: “Αυτός σταμάτησε την έρευνα για τη λίστα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε