Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Λαιμοδέτες στις τσέπες, ιερεμιάδες στα μεγάφωνα, ναυαγοσώστες πού;

Λαιμοδέτες στις τσέπες, ιερεμιάδες στα μεγάφωνα, ναυαγοσώστες πού;

Όταν τα μικρά χωριά, περιζωνόταν από τους κινδύνους, ειδικά στα παλιότερα χρόνια, εκείνο που διέσωζε αυτά και τους ανθρώπους τους, ήταν η αίσθηση τους .

Tων κινδύνων δηλαδή, που δεν τους διαλαλούσε κάποιος στο μεγάφωνο ούτε τους ψιθύριζε συνωμοτικά κάποιος άλλος στα καφενεία .

Η κοινό ένστικτο κινδύνου για τα ζόρια της φωτιάς , της πλημμύρας και κάθε μορφής πανωλεθρίας κατά ένα αξιοθαύμαστο τρόπο έφερνε κοντά τους ικανούς διαχειριστές , αυτούς που είχε αναδείξει η αντίληψη , η γνώση και η εμπειρία . Το ποιοί ήταν οι καλύτεροι προέκυπτε ως αυτόματο κεκτημένο, που παρέκαμπτε ακόμη και τις θεμελιώδεις διαφορές των ανέφελων καιρών .

Σήμερα, στους υποψήφιους σωτήρες η επικοινωνιακή σημειολογία συστήνει, προκειμένου να προσελκύσουν , το πέταγμα της γραβάτας στο οποίο σταδιακά προσχωρούν ακόμη και οι παιδιόθεν αστοί της πολιτικής . Έτσι ερεθίζουν τον πολιτικό απόμαχο Θ. Πάγκαλο ,που αμέριμνος μάχεται υπέρ της ενδυματολογικής ευπρέπειας της πολιτικής τάξης , την ώρα που η πλημμύρα της χρεοκοπίας έχει σκεπάσει τα κοινωνικά ισόγεια και πάει για τους ορόφους .

Κοιτάζουν σήμερα οι πολίτες της μικρής μας χώρας , με τους δέκα συμπληρωμένους ετήσιους γύρους στο άρμα της ευρωζώνης , το πάνθεον των πιθανών διαχειριστών του δραματικού κινδύνου αυτής της άνισης αρματοδρομίας . Είναι φανερό ότι πασχίζουν να πιαστούν από οτιδήποτε υπόσχεται ανακοπή αυτού του ιλίγγου . Είναι εύλογο αυτή η ακατάσχετη κοινωνική ναυτία να ψάχνει ,απεγνωσμένα,γιατρικό.

Το ίδιο απεγνωσμένα ο νεαρότερος γιατρός παρουσιάζει αύριο μια θεραπεία , ενώ εγχώριοι και αλλοδαποί κλινικάρχες φωνάζουν πως οι άρρωστοι θα πεθάνουν ταυτοχρόνως με τη χρήση . Η Κομισιόν με τα τελεσίγραφα , η απονιά της Λαγκάρντ , η Εθνική με την ιερεμιάδα της ευροεξόδου είναι πράγματι κυνικά επεισόδια, που εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι σκηνοθετήθηκαν από την ημεδαπή για να καταπτοήσουν τους υποψήφιους λήπτες ,αλλά δύσκολα μπορεί να αγνοήσει.

Ταυτοχρόνως το άρμα της Ισπανίας κινδυνεύει να τινάξει ρόδες πιο σύντομα από το δικό μας , ένα κουτί τσίχλες κοστίζει ακριβότερα από μια μετοχή της Εθνικής και τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν φθάνουν να καλύψουν την δραματική φυγάδευση ή την ανάλωση των κεφαλαίων .

Οι παλιότεροι γιατροί έχουν χάσει από καιρό τα διπλώματα και κοροϊδεύουν ή κρύβονται πίσω από φρούδες υποσχέσεις για αναίρεση των συνταγών που συνυπέγραψαν προσφάτως , ενώ ο θεός να φυλάξει από τους αλμπάνηδες που ξεφύτρωσαν στους δόμους της απελπισίας και της ανέχειας.

Στα παλιά μικρά χωριά οι άνθρωποι μπροστά στα ζόρια αποφάσιζαν να παλέψουν και να ζήσουν ή να πεθάνουν μαζί. Σήμερα στην καταχρεοκοπημένη χώρα μας , τα σχέδια έχουν εκπονηθεί εκατέρωθεν μεθοδικά , ώστε η διάσωση και η καταστροφή να ξαναγίνουν χώρια .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε