Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη Βενιζέλου

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την συνέντευξη Τύπου που δίνει τώρα ο υπ. Οικονομικών.

ΩΡΑ 17.42 Κανείς δεν δικαιούται να μιλάει στο όνομα των τραπεζών όσο δικαιούται το ελληνικό δημόσιο. 

ΩΡΑ 17.40 Ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν προτάσεις για ένα σχήμα που να απευθύνεται σε έλληνες και μη έλληνες κατόχους ομολόγων. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε λύση. Επίσης πρέπει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών να βγαίνουν ενισχυμένα. Οι τράπεζες μας ενδιαφέρουν γιατί είμαστε μέτοχοι σε όλες και είμαστε εγγυητές για όλες.

ΩΡΑ 17.38 Στόχος μας είναι να βγούν οι τράπεζες υγιείς και ισχυρές.

ΩΡΑ 17.36 Δεν έχω την αξίωση να συμφωνήσουν όλοι με την δική μου προσέγγιση.

ΩΡΑ 17.34 Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαίκού συμβουλίου έχει ύψος 100 δις και σε αυτά προστίθενται άλλα 30 για να χρηματοδοτήσουμε την διαχείριση του δημοσίου χρέους μας. Η συνολική βοήθεια που μας δίνει ο επίσημος τομέας είναι 110 το 2010 συν 130 συνολο 230.

ΩΡΑ 17.32 Ο κ. Σημίτης είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα και διαβάζουμε με μεγάλη προσοχή αυτά που λέει και γράφει. Είναι άλλο πράγμα μια απόφαση της ευρωζώνης σε εθελοντική βάση και άλλο το τι μπορεί να λέγαμε πριν από 1,2 ή 5 χρόνια. Οι συνθήκες τώρα ωρίμασαν.

ΩΡΑ 17.30 Από τις Βρυξέλλες και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό είπα κάτι που το θεωρώ αυτονόητο. Οτι τέτοιου είδους ζητηματα πρέπει να ψηφίζονται με αυξημένη ευθύνη και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

ΩΡΑ 17.28 Δεν πρόκεται να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς και συντάξεις φορολογικές επιβαρύνσεις για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 εφόσον όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται.

ΩΡΑ 17.27 Το εθνικός φορολογικό σύστημα θα εμπεριέχει όλα όσα χρειάζονται για να συνάψουμε το νεο κοινωνικό συμβόλαιο. Να σταματήσουν κάποιοι έλληνες να ζουν σε βάρος κάποιων άλλων που κρύβουν τα εισοδήματά τους.

ΩΡΑ 17.26 Η αντίδραση της αγοράς ήταν θετική. Οι στιγμές δεν είναι απλά και μόνο συγκυριακές είναι ιστορικές. Θα δούμε θέλει δουλειά όλα αυτά που είναι στο χαρτί να γίνουν πράξη. Δεν δινονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες σε χώρες.

ΩΡΑ 17.23 Οχι ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με το βάρος που ανέλαβαν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ και τώρα μπορούμε να ανταποκριθούμε με την πραγματικότητα αν μπορέσουμε να συννενοηθούμε. Αν η επιδίωξη κάποιων είναι πολιτικά οφέλη, την βρίσκω τραγική.

ΩΡΑ 17.20 Τι έχουμε να κάνουμε; Το σχέδιο για τους επόμενους 4 μήνες είναι πρώτον να εφαρμοστούν οι προκαταβολικές ενέργειες που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την εκταμίσευη της 6ης δόσης. Δεύτερον η εκταμίευση της δόσης. Τρίτον η συστηματική εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Παρακολουθούμε και συντονίζουμε.
Τέταρτον προχωρούν όλες οι διαρθωτικές αλλαγές. Πέμπτον στόχος μας έιναι να φέρουμε για συζήτηση πριν το τέλος του έτους το νέο φορολογικό σύστημα για να ξαναγνωριστούμε όλοι από την αρχή. Εκτον η κατάθεση και ψηφιση του σχεδιου του προϋπολοιγισμού του 2012.

ΩΡΑ 17.19 Υπάρχουν προβλήματα πίσω από τα οποία πήγαν να κρυφτούν ορισμένοι εμφανιζόμενοι ως Ηρακλείς του μέλλοντος και των ασφαλιστικών ταμείων. Ενδέχεται να έχουμε μια μικρή μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων των ταμείων αλλά θα είναι μικρή σε σχέση με την εμπορική τους αξία. ΄Ότι είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ισχύσει και σήμερα.

ΩΡΑ 17.18 Εξυγιαίνονται και ισχυροποιούνται οι τράεπζες προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Η Ελλάδα συγκεντρώνει την στήριξη όλης της ευρωζώνης.

ΩΡΑ 17.17 Δεν έχω αντιμετωπίσει φαινόμενα προοδευτικές δυνάμεις να είναι κατά της μείωσης του χρέους και των βαρών. Είναι μια περίεργη πολιτική και εθνική τύφλωση;

ΩΡΑ 17.15 Αλλωστε η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική. Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο συντηρητικές που αναπτύσσουν επιχειρήματα ανάλογα με τα επιχειρήματα οπισθοφυλακής των τραπεζιτών.

ΩΡΑ 17.14 Προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το νέο σχήμα έπρεπε να δούμε πως διαμορφώνεται ο συσχετισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι έθνος.

ΩΡΑ 17.13 Ακούω το επιχείρημα ότι δώσαμε ανταλλάγματα. Θέλω να πω με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι τα μέτρα για το 2011 και το 2012 τα έχουμε ψηφίσει. Ο έλληνας πολίτης έχει αναλάβει το κόστος. Με το νεο μισθολόγιο με την περικοπή μισθών και συντάξεων με το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ που όλα αυτά είναι το εισιτήριο για την μείωση του χρέους.

ΩΡΑ 17.12 Επιπόλαιες και θρασύες οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν σήμερα το πρωί.

ΩΡΑ 17.10 Εαν δεν παρεμβαίναμε αν δεν λαμβανόταν η χθεσινή απόφαση το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020 θα ήταν 173% του ΑΕΠ.

ΩΡΑ 17.09 Εκτός από τις εσωτερικές προϋποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα δημιουργήθηκαν και εξωτερικές προϋποθέσεις. Βοήθησε η επιμονή του ΔΝΤ για να γίνει κάτι εμφανές σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους. Ακουσα το επιχείρημα ότι σιγά το κατόρθωμα ο στόχος για μείωση του ΑΕΠ στο 120% είναι σα να γυρίζουμε στο 2009. Το 2009 υπό συνθήκες αμεριμνησίας ιστορικής και πολιτικής αποδείχθηκε ότι είχαμε ύφεση 3,2%. Τα ελλείματα μόνο το 2009 ήταν 36 δις.

ΩΡΑ 17.08 Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οδήγησε στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΩΡΑ 17.06 Γιατί έπιασαν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμα 2010 -11 απέδωσε υπό συνθήκες βαθιάς και σωρευτικής ύφεσης που ξεκίνησε το 2009 και όλα αυτά τα κατάφερε ο ελληνικός λαός.

ΩΡΑ 17.05 Γιατί τώρα αυτή η απόφαση; Μας επιτρέπει να καταρτίσουμε με πολύ μεγαλύτεη ευκολία τον προυπολογισμό του 2013 και 2014. Θα πληρώνουμε λιγότερους τόκους. Θα πληρώνουμε το μισό το χρέος των 206 δις. Προκύπτει μια ελάφρυνση των 4,5 δις σε ετήσια βάση.

ΩΡΑ 17.04 Προβλέπει επίσης, την δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε πόρους από τις αποκρατικοποιήσεις, π. χ. στην ΑΠΕ όπως το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην μείωση του χρέους.

ΩΡΑ 17.02 Διασφαλίζεται η πλήρης επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να στηρίξουν με την σειρά τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αποφασίστηκε επίσης μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας. Η παρουσία τους να είναι συνεχής και να μην δημιουργεί προβλήματα εππικοινωνιακού χαρακτήρα. Η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής και η ευθύνη για την εφαρμογή ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Ολοι οι άλλοι συμβουλεύουν.

ΩΡΑ 17.00 Πριν το τέλος του 2011 πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα. Στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI+.

ΩΡΑ 16.57 Βιώσιμο ελληνικό χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ. Η μείωση του δημοσίου χρέους να πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον στόχο του Ιουλίου έχουμε έναν τετραπλασιασμό του ωφέλιμου αποτελέσματος για την Ελλάδα. Αντί να έχουμε δηλαδή μειωση 11,6% του ΑΕΠ.

ΩΡΑ 16.55 Ολη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιουλίου διατηρούνται απολύτως και με τη νέα απόφαση.

ΩΡΑ 16.54 Αποφασίστηκε μετά από μια πολυήμερη σκληρή διαπραγμάτευση ένα νεο σχήμα με βάση τα δεδομένα του Ιουλίου. Πρόκειται για ένα PSI+ πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο.

ΩΡΑ 16.53 Πριν τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε την 6η δόση

ΩΡΑ 16.50 ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε