Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λίστα Λαγκάρντ: Τα νέα στοιχεία που “καίνε” τον Αντώνη Σαμαρά! Ο Ι. Παγίδας απλώνει… δίχτυ προστασίας στον πρώην πρωθυπουργό

Λίστα Λαγκάρντ: Τα νέα στοιχεία που “καίνε” τον Αντώνη Σαμαρά! Ο Ι. Παγίδας απλώνει… δίχτυ προστασίας στον πρώην πρωθυπουργό

– Απάντηση σε δημοσίευμα που εμπλέκει ανθρώπους από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσε μέσω ανακοίνωσής του ο πεθερός του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού
– “Αντιδεοντολογικό, απαράδεκτο και συκοφαντικό να αναφέρεται χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο το όνομά μου”
– “Το δήθεν αποκαλυπτικό άρθρο αναφέρεται σε ένα μηδενικού περιεχομένου λογαριασμό που έχει κλείσει πριν από πολλές δεκαετίες”
– Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση και τα ερωτήματα για όσα ΔΕΝ έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά
– Πόρισμα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Στην αποκαλούμενη “λίστα Λαγκάρντ” περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (…) πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
– Η κυβερνητική εκπρόσωπος καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί

Απάντηση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» υπό τον τίτλο «Ακουμπά Σαμαρά η λίστα Λαγκάρντ» που εμπλέκει ανθρώπους από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσε μέσω ανακοίνωσής του ο πατέρας της συζύγου του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιάννης Παγίδας. Το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο σχολιάστηκε σήμερα και από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε «ξεκάθαρη τοποθέτηση» από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παγίδας αναφέρει στην ανακοίνωση – δήλωσή του:«Μου προξενεί κατάπληξη και δημιουργεί ερωτηματικά το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας του σημερινού φύλλου των Παραπολιτικών της 9/4/2016, που συνοδεύεται από ένα δισέλιδο ανυπόγραφων άρθρων (στις σελ. 14-15) με πρωταγωνιστή εμένα! Η κατάπληξή μου οφείλεται στο γεγονός ότι το δήθεν αποκαλυπτικό άρθρο αναφέρεται σε ένα μηδενικού περιεχομένου λογαριασμό που έχει κλείσει πριν από πολλές δεκαετίες. Το λογαριασμό αυτό διατηρούσα σε άλλη τράπεζα, την Trade Development Bank, που απορροφήθηκε από την HSBC (της οποίας σημειωτέον ουδέποτε υπήρξα πελάτης), ενόσω ζούσα και ασκούσα επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αφρική, νόμιμα ως Έλληνας, μόνιμος κάτοικος Εξωτερικού.

Το θέμα αυτό έγινε γνωστό από μακρού χρόνου, όπως άλλωστε σημειώνουν οι ανώνυμοι συντάκτες των Παραπολιτικών, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερον να διατυπωθεί αιχμή εναντίον μου ή κατά μελών της οικογενείας μου ή συγγενικών μου προσώπων για οποιαδήποτε τυχόν νομική παρατυπία. Είναι κατά συνέπεια αντιδεοντολογικό, απαράδεκτο και συκοφαντικό να αναφέρεται χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο το όνομά μου, να συνδέεται με δήθεν περίεργες κινήσεις λογαριασμών και να αναφέρεται ότι “ακουμπά Σαμαρά” (σελ. 1) ή “βόμβα για το Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ” (σελ. 14-15) με πρόσχημα ότι η κόρη μου Έτα είναι σύζυγος του αδερφού του πρώην Πρωθυπουργού.

Κυρίως όμως γεννά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις των ανώνυμων αρθρογράφων των Παραπολιτικών η όψιμη αναφορά σε παρεμβάσεις βουλευτών του 2013 που δεν οδήγησαν σε “κινητοποίηση από τη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης…” Οι αρθρογράφοι των Παραπολιτικών, αναγνωρίζοντας ότι η αναφορά ονόματος στη λίστα Λαγκάρντ “δεν συνιστά από μόνη της αδίκημα” και βλέποντας ότι δεν υπάρχει ουσία στην υπόθεση, επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στις δικαστικές και διοικητικές αρχές της χώρας, προκειμένου να κινηθεί μία έωλη διαδικασία που θα δημιουργήσει υλικό για συζήτηση και θα εμπλέξει το όνομά μου σε άσχετες διαμάχες με πολιτικό περιεχόμενο.

Όπως σωστά αναφέρετε, έχω γεννηθεί το Νοέμβριο του 1928 και διάγω, εν υγεία με τη βοήθεια του Θεού, το 88ο έτος της ηλικίας μου. Από νεαρή ηλικία, και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 1951 μέχρι το 1997, οπότε εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα έζησα στο εξωτερικό, στην αρχή στο Βέλγιο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και ακολούθως από το 1955 στο Μπουρούντι της Αφρικής, όπου ανέπτυξα επιτυχώς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τους καρπούς της δραστηριότητάς μου διέθεσα για επενδύσεις στην Ελλάδα και για την προαγωγή των Ελληνικών και Ορθόδοξων Κοινοτήτων στην Αφρική και κοινωφελών δράσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μυτιλήνη.Οι επενδύσεις που πραγματοποίησα στην Ελλάδα έγιναν όλες με εισαγωγή κεφαλαίων εξωτερικού νομότυπα (με τα γνωστά τότε ως ροζ αποδεικτικά)». 

Σύμφωνα με τα “Παραπολιτικά”, ο Ιωάννης Παγίδας, πεθερός του αδελφού του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρου, είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι η Ευτυχία Παγίδα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ευτυχία (Έτα) Παγίδα Σαμαρά, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS και η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο είναι ο λόγος που δεν δημιουργήθηκαν υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η Ετα Παγίδα - Σαμαρά με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο (ΦΩΤΟ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Στον εν λόγω λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοιχτεί στο κατάστημα της ελβετικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη, υπάρχουν ακόμα τα ονόματα “Νικόλαος παγίδας” και “Βασιλική – Ιλόνα Παγίδα” που είναι συγγενικά πρόσωπα του Ιωάννη Παγίδα. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, περιέχει στοιχεία για τραπεζικές κινήσεις μέχρι και το 2007.

Αυτό που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για την υπόθεση, είναι ότι σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί πολλές φορές τόσο σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, όσο και στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θεόδωρος Δρίτσας είχαν δημοσιοποιήσει τότε πόρισμα γνώμη, καταγγέλοντας μάλιστα τον -τότε πρόεδρο της επιτροπής- κ. Μαρκογιαννάκη ότι με μεθοδεύσεις είχε κλείσει την επιτροπή, απαγορεύοντας την περαιτέρω κλήση μαρτύρων που είχε ζητήσει να προσέλθουν ως ουσιώδεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει χαρακτηριστικό απόσπασμα που κάνει ειδική αναφορά στον κ. Παγίδα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Οι  κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοίταξαν τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Στην αποκαλούμενη “λίστα Λαγκάρντ” περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (…) πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου του σχετιζόμενου και με άλλα πρόσωπα της ΝΔ Ιωάννη Παγίδα”. Παρά τη συγκεκριμένη αναφορά που έγινε το καλοκαίρι του 2013, δεν υπήρξε ποτέ καμια κινητοποίηση από τη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.  

Συνεπώς ανοίγεται μια σειρά θεμάτων για τις ενέργειες που έγιναν, κυρίως όμως αυτές που ΔΕΝ έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά για τη διευρεύνηση της υπόθεσης.

 
Απάντηση Σαμαρά στην Γεροβασίλη

 

Με αφορμή το δημοσίευμα των “Παραπολιτικών”, η Όλγα Γεροβασίλη καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις. 

“Σημερινά δημοσιεύματα συνδέουν και νέα πρόσωπα από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου, έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα.
Όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη. Περιμένουμε, επιτέλους, από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση”, αναφέρει στη δήλωσή της.

Η απάντηση ήρθε από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο: “Η σημερινή δήλωση της κ. Γεροβασίλη που έσπευσε να υιοθετήσει σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, είναι όχι μόνο ψευδής, όπως το δημοσίευμα, αλλά και χυδαία” ανέφεραν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συμπλήρωναν: “είχνει την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει η “γνωστή” ομάδα του Mαξίμου, ενόψει των ευθυνών της για το κατάντημα της χώρας. Όμως οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν για τις αθλιότητές τους”

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΑΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε