Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Λοβέρδος, Σκανδαλίδης περιμένουν στη γωνία τον Βενιζέλο

Λοβέρδος, Σκανδαλίδης περιμένουν στη γωνία τον Βενιζέλο

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι το ΠΑΣΟΚ. Μια έκρηξη που ίσως το «πετάξει» ακόμη και έξω από το κυβερνητικό σχήμα και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξετάζει σοβαρά ακόμη και το ενδεχόμενο να τα παρατήσει όπως είχε «απειλήσει πρόσφατα σε δείπνο με συνεργάτες του.

Πολλοί βουλευτές έχουν οχυρωθεί πίσω από τους όρους και προϋποθέσεις για την ψήφιση των μέτρων που έθεσε ο ίδιος κ. Βενιζέλος μιλώντας στην τελευταία κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. απειλώντας να μην τα ψηφίσουν.

«Αν δε τηρηθούν οι όροι που έθεσε ο πρόεδρος δεν θα ψηφίσω τα μέτρα» λένε με νόημα βουλευτές του κόμματος στη Βουλή, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ανεξάρτητα από όρους αφενός δεν πείθονται από τη συνταγή της τρόικας και αφετέρου από τον άδικο χαρακτήρα των μέτρων που πλήττουν και πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εκτός όμως από τα μέτρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι έντονα προβληματισμένοι και από την παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος κάνοντας λόγο για «ατυχείς χειρισμούς» τόσο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ όσο και στην αντιπαράθεση με την Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα και όχι μόνο.

Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος έχουν εξελιχθεί σε «αδύναμο κρίκο» της ούτως ή άλλως εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να ανησυχούν βάσιμα όχι μόνο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ στη καμπή που βρίσκεται η χώρα.

Ήδη με βάση τα όσα λέει και υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος στη γραμμή της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης» δεν αποκλείεται η «ηρωϊκή έξοδος» από την κυβέρνηση κάτι το οποίο όμως μπορεί να κοστίσει δραματικά για την ίδια την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή πάντως οι τάσεις που διαμορφώνονται στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο της Κ.Ο. και όχι μόνο δείχνουν ότι διαμορφώνεται:

– ένας «κεντροαριστερός» πόλος υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος μιλάει με όλους και με έντονα κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα.

– ένας «μεταρρυθμιστικός» πόλο με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος ελέγχει και καμιά δεκαριά βουλευτές από τους 33 και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Ραγκούση, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Εν κατακλείδι η ψηφοφορία επί των μέτρων θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και την παραμονή του Ε. Βενιζέλου στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τους «δελφίνους» στο μεταξύ να καραδοκούν στο επόμενο στραβοπάτημα του σε ένα πόλεμο φθοράς και αποδόμησης του που έχε ξεκινήσει ήδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος … μαγείρεψε τη λίστα; – Καρφιά Βενιζέλου για Παπακωνσταντίνου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε