Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μαξίμου: “Αν φύγει το ΔΝΤ η αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα”

Μαξίμου: “Αν φύγει το ΔΝΤ η αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα”

– Μετά την συνέντευξη Σόιμπλε ήρθαν οι διευκρινίσεις από τον… Σόιμπλε και πλέον μπαίνει στο “κόλπο” και η ελληνική κυβέρνηση
– Στο επίκεντρο η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
– Μαξίμου: “Ο Σόιμπλε παραδέχεται αυτό που λέμε εμείς δυο χρόνια τώρα”
– “Καμία πιθανότητα τετάρτου μνημονίου”
– Όλες οι εξελίξεις με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που καθυστερεί και δημιουργεί ανησυχίες

Μια συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν εκ νέου συζητήσεις, σχετικά με το αν τελικά θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ήταν, μάλιστα, τέτοιοι οι… ψίθυροι, που το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο… ίδιος ο Σόιμπλε, εξέδωσε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε άφηνε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, με “αντικαταστάτη” τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Διευκρινίσεις!

Όπως προαναφέραμε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, έκανε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ τις… απαιραίτητες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε… “αδειάζει” τον Σόιμπλε για τις δηλώσεις περί ΔΝΤ!

Μάλιστα, όπως αναφέρει η dw.com, ο ίδιος τόνισε πως το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Απάντηση Μαξίμου!

Μετά από όλα αυτά, θέση παίρνει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με ανεπίσημη ενημέρωση τονίζει πως όσα λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι τα ίδια με αυτά που υποστηρίζει η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια, ενώ καταλήγει με μία -μάλλον- αισιόδοξη σημείωση, λέγοντας πως “αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ“.

Να σημειώσουμε εδώ πως δεν είναι άγνωστο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα… τα έβαφε μαύρα αν το ΔΝΤ αποχωρούσε από το πρόγραμμα, με την ενημέρωση αυτή να έχει την δική της πολιτική σημασία…

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Μαξίμου:

“1. Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

2. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του (εφημερίδα Suddeutsche Zeitung) προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

3. Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».

4. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε