Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μας δουλεύουν οι Γερμανοί ;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ρωγμές στην Γερμανική αδιαλλαξία, κόλπο ή ενδοκυβερνητικός πόλεμος στην πλάτη της Ελλάδας;

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank, Τίλο Σαράτσιν δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten: “Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων μέσα στα προσεχή έτη.Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το ζήτημα της βοήθειας. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, τότε θα πρέπει να κάνει ότι πρέπει να κάνουν όσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κηρύξει στάση πληρωμών”.

 
Επιπλέον εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμη οικονομική βοήθεια και για το λόγο αυτό δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση σχετικά με αυτό.

 

Όμως την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας έλεγε ότι η Γερμανία είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη πολιτική, τεχνική και συμβουλευτική στήριξη της Γερμανίας !!!

 
Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να διαβεβαιώσει οτι όλες οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Γερμανία είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν επισήμως μια προσφυγή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, εάν το ζητήσει.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου προς τη βοήθεια προς την Ελλάδα απάντησε: “Ναι, η Γερμανία είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη (βοήθειας) και μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια”.

    “Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι οφείλουμε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν ένα μηχανισμό έτοιμο σε περίπτωση που η Ελλάδα θα είχε ανάγκη”, πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως παραδοχή αποτυχίας του ευρώ.

    “Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα και όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην πράξη, οι χώρες μέλη είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή πόρων για το ΔΝΤ”, είπε.

    “Κατά συνέπεια δεν αποτελεί ζήτημα κύρους, το θέμα είναι ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”, συνέχισε.

 Ο αποκλεισμός μιας χώρας από την ευρωζώνη, εάν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, θα ήταν αδύνατη, έως και “παράλογη”, βάσει των ισχυουσών συνθηκών, δήλωσε επίσης ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση της Αγγελα Μέρκελ σύμφωνα με την οποία η ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα σε ύστατη περίπτωση να αποκλείσει ένα από τα μέλη της “εάν δεν εκπληρώνει τους όρους”, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θέλει “να σχολιάσει σχόλια άλλων”. “Αλλά αυτή τη στιγμή , δεν είναι δυνατόν, είναι παράλογο”, είπε.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γερμανία: αν θέλει βοήθεια η Ελλάδα να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε