Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Μας έβγαλαν ξανά κίτρινη κάρτα για τη φοροδιαφυγή – «Καμπανάκι» και από την Κομισιόν που «βλέπει»… πολιτική αστάθεια!

Μας έβγαλαν ξανά κίτρινη κάρτα για τη φοροδιαφυγή – «Καμπανάκι» και από την Κομισιόν που «βλέπει»… πολιτική αστάθεια!

– Μετεξεταστέα η Αθήνα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σύμφωνα με την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ
– Καταλογίζουν αδράνεια και ανικανότητα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό
– Μόλις 467 έλεγχοι στα πολύ υψηλά εισοδήματα ενώ έπρεπε να γίνουν 1.300
– Εισπράξαμε 983 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα αλλά ο στόχος ήταν 2 δισ.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το τελευταίο Eurogroup όταν, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι άλλοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν (αν όχι απαίτησαν) από τον Έλληνα υπουργό να «κάνει κάτι με τη φοροδιαφυγή».

Τώρα, έρχεται η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, που υποτίθεται ότι έχει έρθει στην Ελλάδα για να προσφέρει στις γνώσεις και τη βοήθειά της, να μας χτυπήσει την… καμπάνα για τη φοροδιαφυγή.

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι… ακόλουθοι του Ράιχενμπαχ χαρακτηρίζουν ανίκανο τον φορολογικό μηχανισμό και τονίζει την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση φορολογικής μεταρρύθμιση αλλά και σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους για αύξηση των εσόδων.

Εκτός από ανικανότητα, ο φορολογικός μηχανισμός κρίνεται και αδρανής αφού, σύμφωνα με την έκθεση, έλεγξαν μόλις το 1/3 των πλούσιων φορολογουμένων και αντί για τον στόχο των 2 δισ. από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, «πιάσαμε» λιγότερο από το μισό (983 εκατ. ευρώ).

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έπρεπε να έχουν περάσει από έλεγχο 1.300 πλούσιοι φορολογούμενοι, αλλά αυτό έγινε μόνο σε 467.
Η Task Force ρίχνει τις… ευθύνες στην επιβράδυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης στις εκλογές και σημειώνει ότι εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση «μόνιμου» γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική «κίτρινη» κάρτα που είδαμε από τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν, στη δική της έκθεση, ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης (!) και κυρίως για τον «εύθραυστο» χαρακτήρα των κομμάτων που τη στηρίζει και τις «πολιτικές αντιθέσεις» σε ορισμένες πτυχές του προγράμματος!

Αυτό που… ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μήπως σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα αμφισβητηθούν στα δικαστήρια και ακυρωθούν. Αυτό, μοιραία, θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα…

Η Κομισιόν, ζητά από το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάσει έναν νέο μόνιμο μηχανισμό αναθεώρησης και συνεχούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές, θα πρέπει να ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα καλύπτει το χαμένο έδαφος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Task Force: Κινδυνεύουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ – Το διαψεύδει το υπουργείο

Έκθετος ο Στουρνάρας μετά το “όχι” του Άρειου Πάγου για την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω ΔΕΗ – Νέα συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σήμερα

Σόιμπλε σε Στουρνάρα: Yannis, κάνε κάτι με τη φοροδιαφυγή – έρχεται επιτροπή «σοφών» με πρόεδρο τον Ράπανο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε