Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μαστίγιο και καρότο από το κουαρτέτο – Η έκπληξη στην συνάντηση με Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο και Σταθάκη

Μαστίγιο και καρότο από το κουαρτέτο – Η έκπληξη στην συνάντηση με Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο και Σταθάκη

– Δεν φάνηκαν να συμφωνούν με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών – Σε κίνδυνο οι επικουρικές αν δεν το δεχθούν
– Παιχνίδι αιφνιδιασμού από τους εκπροσώπους των θεσμών απέναντι στους τρείς υπουργούς
– Σήμερα δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων
– Η άμυνα που παίχτηκε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν
– Όλο το παρασκήνιο από την σημερινή τρίωρη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών

Αποφασισμένοι για όλα μπήκαν στην σημερινή συνάντηση οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Και ενώ περίμεναν να ξεσπάσει η καταιγίδα, αυτό δεν έγινε, τουλάχιστον προς το παρόν. Σήμερα λοιπόν φάνηκε να είναι η… μέρα του “καρότου”.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα προκαλώντας την έκπληξη των υπουργών αφού περίμεναν να είναι πιο άκαμπτοι οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η “σκληρή” Ντέλια Βελκουλέσκου σήμερα δεν έθεσε θέμα μείωσης συντάξεων και αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή ίσως να οφείλεται και στην αμυντική στάση που κρατούσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Και όχι μόνο σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr εκτός από την αμυντική στάση που κρατούσε, ο Ντέκλαν Κοστέλο, είχε σήμερα και τον πρώτο ρόλο στις συζητήσεις.

Στην σημερινή συνάντηση ωστόσο, συζητήθηκε το δημοσιονομικό κενό που μπορεί να υπάρξει, το θέμα των εισφορών αλλά και την χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και με 20ετία. Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωνε πάντως στο newsit.gr ότι μπορεί να μην ήταν κακό το κλίμα αλλά είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις των θεσμών αφορούσαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αν δεν γίνει αποδεκτό αυτό, τότε, η μείωση των επικουρικών θα είναι αναπόφευκτη.

«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος βγαίνοντας από το Χίλτον.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε