Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μάχη “λοχαγών”-Λευκή απεργία κορυφαίων στη ΝΔ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο πρώτο crash-test μετά την εκλογή Σαμαρά, αναμένεται να…

εξελιχθεί το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οργανώσεις της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον Κ.Καραμανλή που θα παραβρεθεί, αλλά μάλλον δεν θα μιλήσει, η Ντόρα Μπακογιάννη διαρρέει ότι θα μιλήσει για πρώτη φορά για τα αίτια της ήττας, ενώ τα πάλαι ποτέ κορυφαία στελέχη -όπως οι κύριοι Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος– δεν θα πάνε καν στο προσυνέδριο.

 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι “λοχαγοί” του αρχηγού μιλούν πια ανοικτά για διαγραφές εκείνων που “πλήγωσαν το κόμμα”, ενώ οι “αντίπαλοι” παραφράζοντας την “αυτοκάθαρση” μιλούν για αυτοδιάλυση.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε “κακή εσωστρέφεια” την επιστολή του κ. Αλογοσκούφη. “Μας βάζει μπροστά σε ερωτήματα, αν στηρίζουμε την πολιτική Αλογοσκούφη, αν έγιναν όλα καλά, αν δεν έγινε τίποτα κακό. Αυτό το πράγμα είναι καταδικαστικό για την παράταξη. Είναι κακή η επιστολή του κ. Αλογοσκούφη, δεν προσφέρει στην παράταξη και προκαλεί”.

 

Ο γραμματέας συνδικαλιστικού, Γ. Μανώλης, χαρακτήρισε λάθος “ότι κάποιοι δεν διαγράφηκαν την εποχή που έπρεπε και απλά αφέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων. Στο μέλλον, όμως, αυτοί θα μείνουν εκτός κόμματος”. Αναφερόμενος στον Γ. Βουλγαράκη, υπογράμμισε πως όταν έχεις πει “το νόμιμο είναι και ηθικό” θα έπρεπε να του είχαν πάρει το κεφάλι εκείνη την ώρα. “Πρέπει να σταματήσουν να θυμίζουν ότι είναι εδώ, εκείνοι που ο λαός τους έστειλε στη σύνταξη”, κατέληξε ο κ.Μανώλης.

 

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Αντ. Μπέζας (στέλεχος του πάλαι ποτέ πυρήνα της καραμανλικής πτέρυγας) τόνισε με νόημα: “Εγώ δεν λέω να βγει προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς και να στηρίξει τον Αλογοσκούφη. Ο Σαμαράς υπερασπίζεται την παράταξη και όλοι πρέπει να το κάνουν αυτό. Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει και να υποστηρίξει το παρελθόν της. Ο Σαμαράς εκλέχτηκε πρόεδρος λέγοντας πως θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του νεοδημοκράτη”.

 

“Λευκή απεργία” στελεχών

 

Πολλά θα είναι πάντως τα στελέχη του κόμματος που δεν θα πάνε στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ερμηνεύεται ως μορφή διαμαρτυρίας για τον ως σήμερα τρόπο λειτουργίας του κόμματος αλλά και πολλών στελεχών που εμφανίζονται «βασιλικότερα του βασιλέως».

 

Απών από το προσυνέδριο θα είναι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, παρά τα πολλά τηλεφωνήματα που δέχθηκε χθες και προχθές, τόσο από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου συνεδρίου κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ο τέως υπουργός επιμένει ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση να διεξαχθεί το 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου και δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την πρότασή του να είχε διεξαχθεί τις πρώτες εβδομάδες του έτους. Στην Αθήνα θα παραμείνει και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος την επομένη του προσυνεδρίου, Ημέρα της Δασοπονίας, θα συμμετάσχει στην αναδάσωση που θα διοργανώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος που σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη του κόμματος διατυπώνει πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης- χθες το βράδυ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο προσυνέδριο επειδή δεν θέλει, την παρούσα χρονική στιγμή, να μιλήσει, ενώ ετοιμάζει παρέμβαση σε άλλο προσυνέδριο.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε