Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάζεψαν” τελευταία στιγμή ρήτρα για διάσπαση της ευρωζώνης

”Το ευρώ μπορεί να πάψει να είναι νόμιμο νόμισμα” αναφερόταν σε ενημερωτικό προσχέδιο για επενδυτές που είχε συνταχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η είδηση αυτή έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου ξεσηκώνοντας σάλο αφού θεωρήθηκε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προετοιμάζεται για επερχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Κάτω από την αφόρητη πίεση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης που ζητούσαν εξηγήσεις και λεπτομέρειες ο εκπρόσωπος τύπου του προσωρινού ταμείου στήριξης της ευρωζώνης αλλά και στελέχη του EFSF ”έτρεξαν” να ανακοινώσουν πως τελικά η συγκεκριμένη ρήτρα δεν θα περάσει.

”Η συγκεκριμένη πρόταση για τον κίνδυνο διάστασης του ευρώ ήταν εντός εισαγωγικών στο προσχέδιο και θα αφαιρεθεί” δήλωναν ο ένας μετά τον άλλο στελέχη του EFSF στο πρακτορείο Reuters.

Όμως η ύπαρξη αυτής της ρήτρας, έστω και μετά την διαγραφή της από το κείμενο, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, αφ’ ενός το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και αφ’ ετέρου τις ”φτωχές” δυνατότητες των ευρω-τεχνοκρατών που αντί να βοηθούν ανάβουν φωτιές.

Την ύπαρξη αυτής της ρήτρας είχαν πρώτοι αποκαλύψει οι Financial Times, δημοσιεύοντας το αρχικό ενημερωτικό δελτίο του EFSF που ενημέρωνε τους επενδυτές, πριν αγοράσουν ομόλογα, για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε