Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μαζικά πυρά στα ασφαλιστικά ταμεία που δεν μετείχαν στο PSI

Aκόμα και με κυρώσεις απειλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία που αποφάσισαν να ΜΗΝ συμμετάσχουν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Παράλογη και μυωπική», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την απόφαση ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο PSI, προσθέτοντας πως η απόφασή τους έχει τέτοιο χαρακτήρα, αν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοί πόροι που έχουν δοθεί για τη στήριξη των Ταμείων, η ανάγκη στήριξης του PSI και η ανάγκη στήριξης της χώρας.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την «βαθύτατη λύπη» του για την στάση αυτών των Ταμείων.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε την απόφαση των Ταμείων αυτών «λάθος», καθώς «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».

Τα Ταμεία αυτά κατέχουν ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή τους δεν είναι καθοριστική για την πορεία του PSI, ωστόσο, όπως ανέφεραν, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως, η συμμετοχή τους να είχε καθοριστική σημασία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σύνολο της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν την ρευστοποιούσαν «σήμερα» θα εισέπρατταν έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που αφορά 177 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου 2012, ενώ ένα μήνα μετά, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί και μια δεύτερη ανταλλαγή που αφορά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 18 αφορούν ομόλογα που υπόκεινται σε ξένα δίκαια και τα υπόλοιπα 10 αφορούν ομόλογα των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι για αυτή την δεύτερη ανταλλαγή «δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτή η Βουλή».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε