Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Με άδεια έδρανα ψηφίστηκε το PSI για να μην γίνουμε… “Αλβανία και Μολδαβία”!

Η φωτογραφία από το πρακτορείο Eurokinissi δείχνει την άδεια βουλή κατά την ψήφιση του PSI. ΦΩΤΟ REUTERS

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. “Όχι στο PSI θα μας γυρνούσε στην δεκαετία του 50′ και θα γινόμασταν Αλβανία και Μολδαβία”, είπε ο Βενιζέλος.

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ – και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.

Αν και ήταν ένα κρίσιμο νομοσχέδιο φαίνεται πως οι βουλευτές προτίμησαν να κάνουν κάτι άλλο από το να πάνε να ψηφίσουν και έτσι η ψηφοφορία έγινε με σχεδόν άδεια την αίθουσα της ολομέλειας.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους το πρωί της Πέμπτης. Την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή εξέφρασαν τα κόμματα της Aριστεράς, μέσω των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ και ο ΛΑΟΣ μέσω του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

Μάλιστα ο κ.Βενζιέλος είπε ότι αν πούμε όχι στο PSI τότε θα γυρίσουμε την Ελλάδα στην δεκαετία του 50′ και η χώρα θα γίνει Αλβανία ή Μολδαβία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλιτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν» ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι – χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες του κουρέματος του χρέους για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα φυσικα πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου και για τις εταιρίες που έλαβαν ομόλογα έναντι οφειλών του κράτους ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ).

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μικροομολογιούχων από το κούρεμα του χρέους. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη σφραγίδα της ΤτΕ για την επιμήκυνση των δανείων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι η αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI είναι ιστορική. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή, για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου για χάρη των επόμενων γενεών, για να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα αδιέξοδά της. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι – όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία – αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απευκταία περίπτωση, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε εδώ» ανέφερε στην εισήγησή του ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ. «Μόλις στις 3 Μαΐου πέρυσι μας εξηγούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί δεν έπρεπε να γίνει με τίποτα αναδιάρθρωση. Την ψηφίζουμε τώρα, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο λόγω της τακτικής Παπανδρέου».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Εκλογές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο» σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών της» τονίζοντας: «Δανείζεστε 130 δισ. για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και λέτε στον λαό πως του κάνετε και χάρη, τη στιγμή που οι επιπτώσεις είναι διαχρονικές: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών και μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «ζητούν να μας σώσουν εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ».

«Το κούρεμα του χρέους, είναι το τυρί σε μια φάκα δεκαετούς βαθειάς λιτότητας και μόνιμης Επιτροπείας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αξίωσε από την κυβέρνηση, αντί για περικοπές ύψους 300 εκ. ευρώ από τις συντάξεις, να προωθήσει το πάγωμα της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων από την Γερμανία, ύψους 1 δισ. ενώ κατήγγειλε και τις παραχωρήσεις προς τις τράπεζες, «ενώ τα κλειδιά θα τα κρατάνε οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».  

«Έχετε πανηγυρίσει τόσες φορές γιατί σώσατε τη χώρα, που θυμίζετε την παροιμία με το λύκο και τα πρόβατα», είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο κ. Τσίπρας και σχολίασε ότι «είναι οξύμωρο να μιλάνε κάποιοι για σωτηρία της χώρας, όταν δεν θα μπορεί να επιβιώσει εδώ, κανείς πολίτης που δεν έχει καταφέρει να είναι στη μειοψηφία εκείνων που επιχαίρουν για τη συμφωνία».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, αλλά μόνο για τις τράπεζες και τις αγορές και επικαλέστηκε δημοσιεύματα και αναλύσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχασε την κυριαρχία της», ότι είναι πλέον μία χώρα «καταδικασμένη να ζει από τους χορηγούς της» και «η πρώτη αποικία της ευρωζώνης».

Διαβάστε
Ε.Βενιζέλος: “Αν πούμε όχι στο PSI γυρνάμε στο ’50 και γινόμαστε Αλβανία και Μολδαβία”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε