Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα η τρόικα: Απαιτούν περικοπή 13ου και 14ου μισθού, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο

– Έρχονται μαζεμένοι: Τρόικα, Νταλάρα για το PSI, Επίτροπος Χαν και Ράιχενμπαχ για το ΕΣΠΑ
– Οριζόντιες μειώσεις αποδοχών για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και νέες απολύσεις
– Στο στόχαστρο μπαίνει και πάλι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και η “ευελιξία”
– Συνέντευξη Τύπου στις τέσσερις το απόγευμα θα δώσει ο Ευ. Βενιζέλος

Απόβαση δανειστών – θεσμικών και ιδιωτών – αλλά και του αυστριακού Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική και του επικεφαλής της “Ομάδας Δράσης”, θα έχουμε σήμερα.

Συγκεκριμένα η τρόικα φτάνει με άγριες διαθέσεις για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στο Δημόσιο, ο Τσαρλς Νταλάρα θα φτάσει για συζητήσει τα του PSI ενώ ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το πώς θα τρέξει επιτέλους το ΕΣΠΑ.

Στις 4 το απόγευμα, εξάλλου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο αυστριακός Επίτροπος Χαν

Στόχος των τροικανών είναι να ετοιμάσουν τον δρόμο για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και της ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες, που έχουν συμφωνήσει σε κούρεμα κατά 50%, αλλά και να πιέσουν την κυβέρνηση για να βγει το πρόγραμμα.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει πίεση για νέα μέτρα καθώς ανεπίσημες προβλέψεις φέρνουν το έλλειμμα άνω του 9,5% για το 2012 με στόχο το 9%, ενώ είναι διαπιστωμένη και η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και η αποτυχία στην περικοπή των δαπανών.

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, η τρόικα θα επισκεφθεί σχεδόν όλα τα υπουργεία, θα κάνει διάλλειμμα για Χριστούγεννα και θα επιστρέψει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που μιλά στο Reuters.

Ο επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" Χορστ Ράιχενμπαχ

Κι άλλο ξεζούμισμα μισθωτών και συνταξιούχων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νύφη θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι καθώς θα μπει ξανά στο στόχαστρο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η τρόικα θα ζητήσει να “παγώσουν” οι αυξήσεις που προβλέπει η Σύμβαση και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Επίσης θα ζητηθεί να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Η εργασία – βάσει των εντολών της τρόικας – θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη με επέκταση και ενίσχυση μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα, όπως επίσης οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν τις τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θεωρείται ότι δεν θα επιβιώσουν αν δεν μειώσουν τις δαπάνες τους. Στο στόχαστρο μετά τις επικουρικές που θα περικοπούν, θα βρεθούν ξανά και οι κύριες συντάξεις.

Θα πέσουν κεφάλια στο Δημόσιο

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί για την εφεδρεία δεν επιτεύχθηκαν, έτσι ανοίγει ξανά η προοπτική νέων απολύσεων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν με το ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια (δηλαδή δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και άλλοι ένστολοι). Οριζόντιες μειώσεις αποδοχών θα υποστούν 200.000 υπάλληλοι.

Επίσης θα ζητηθεί να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δημοσίων φορέων, άρα και των υπαλλήλων, για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες.

Δεν πάει η φτώχεια να καλπάζει, περικοπές θα υπάρξουν και στο κοινωνικό κράτος με περιστολή των κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων.

Θα βγει το PSI;

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, θα είναι η εκτέλεση του PSI ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 100 δισ. ευρώ (από τα 206 δισ. ευρώ ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες) και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες για τα νέα ομόλογα.

Ολίγη από ανάπτυξη

Επίτροπος Χαν και Χορστ Ράιχενμπαχ θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με άλλους υπουργούς για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), δηλαδή της συγχρηματοδότησης προγραμμάτων Ελλάδας με ΕΕ.

Το νέο στοιχείο εδώ είναι ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ θα φτάσει στο 95%, ωστόσο το πρόβλημα εδώ είναι ότι λόγω γραφειοκρατίας και γενικής δυσλειτουργίας του κράτους τα κονδύλια δεν απορροφώνται.

Διαβάστε επίσης:

Πέταξε το Χριστουγεννιάτικο δώρο; Η τρόικα βάζει τέλος στο 13ο και 14ο μισθό
Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα προαναγγέλλει νέα σκληρά μέτρα
Πόσα θα χάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι απο 1η Ιανουαρίου 2012
Το φιάσκο της εφεδρείας οδηγεί σε απολύσεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε