Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Mega ερωτήματα για την πώληση του 20% του καναλιού στον Ιβάν Σαββίδη – Οργή από ΝΔ

Mega ερωτήματα για την πώληση του 20% του καναλιού στον Ιβάν Σαββίδη – Οργή από ΝΔ

Από την ώρα που έγινε γνωστή η απόκτηση του 19,63% της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ από τον Ιβάν Σαββίδη έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκε.

Το 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος κατείχε η Πήγασος Εκδοτική (συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα και υπάρχουν συμφωνα με πληροφορίες ερωτήματα από τραπεζικά στελέχη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο, που εξέδωσαν η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος, η πρώτη προέβη στην πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της δεύτερης, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Πήγασος Εκδοτική διατηρεί το 13,09% της Τηλέτυπος. Το τίμημα που κατέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πηγές σε 5 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά Μπόμπολα αναφέρει ότι το 75% των εσόδων από τη συναλλαγή θα δοθεί στις τράπεζες για αποπληρωμή έστω και ενός μικρού μέρους των οφειλών της Πήγασος και το υπόλοιπο 25% θα δοθεί στους εργαζομένους της Πήγασος, στους οποίους οφείλονται συνολικά δεδουλευμένα 5 μηνών. Ο κ. Φώτης Μπόμπολας δεσμεύτηκε την περασμένη Παρασκευή να καταβάλει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη στους εργαζομένους ένα δεκαπενθήμερο.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα πράξουν οι τράπεζες. Θα επιτρέψουν να καταβληθεί μέρος των οφειλών προς τους εργαζομένους ή θα δεσμεύσουν το σύνολο των 5 εκατ. ευρώ για τη μείωση των απαιτήσεων που έχουν από την Πήγασος;

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είναι εκείνες που δεν έχουν επιτρέψει έως τώρα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega από τους δεσμευμένους λογαριασμούς.

Η οικονομική έκθεση της εταιρείας Πήγασος αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στις 31/12/2016 σε 153,41 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αναχρηματοδοτήθηκε την τελευταία διετία.

Πάντως, όπως μετέδιδε και χθες το newsit.gr η πλευρά Μπόμπολα υποστηρίζει ότι το ποσοστό που εξαγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήταν ενεχυριασμένο.

Το ερώτημα είναι αν αυτό που επιδιώκει η πλευρά Σαββίδη, δηλαδή να εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Πήγασου με διαγραφή δανείων, θα το επιτρέψουν οι τράπεζες.

Ο Ιβάν Σαββίδης θα κάνει και κίνηση για τον ΔΟΛ. Ή θα καταθέσει ή έχει ήδη καταθέσει προσφορά στο πλαίσιο του πλειστηριασμού που θα διεξαχθεί για την περιουσία του ΔΟΛ. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 31 Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 12.

Τα ερωτήματα της ΝΔ

Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος υφάρπαξαν την ψήφο των Ελλήνων, κραδαίνοντας τα λάβαρα διαφάνειας και καθαρότητας και της μάχης ενάντια στην διαπλοκή, των παλιών συμφερόντων, και όλων αυτών οι οποίοι απομυζούσαν τα πλούτη και το βίος των Ελλήνων.
Έρχονται και συνεννοούνται, προκειμένου να δημιουργηθεί το πιο δαιδαλώδες περίεργο, με ερωτηματικά και ελέγξιμο τοπίο, στην ενημέρωση, που έχει γνωρίσει ο τόπος. Γιατί τα ερωτήματα τα οποία βάζουμε είναι αμέτρητα. Μια επιχείρηση, η οποία έχει δανεισμό άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, πώς μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών ή των τραπεζών; Δεύτερον, έχει ενεχυριαστεί το σύνολο των μετοχών, του εν λόγω επιχειρηματία, ή όχι; Εδώ πέρα ζούμε ένα σήριαλ, το οποίο μόνιμα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί εργαζόμενοι στους οργανισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρωθούν όλους αυτούς τους μήνες. Ρωτάτε αυτούς και τις οικογένειές τους πώς ζουν; Ενώ τι, το σύνολο των μετοχών δεν έχει ενεχυριαστεί; Ενώ είναι υπερδανεισμένες; Τι συμβαίνει εδώ πέρα, τι γίνεται; Τα ερωτήματά μας είναι εύλογα και περιμένω την κυβέρνηση να απαντήσει».

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε χθες εκτενή ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία καταγγέλλεται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών.

«Χέρι χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπεζών. Η συμφωνία Μπόμπολα-Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του Mega, αποτελεί μία ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δύο επιχειρηματιών. Από τη μια πλευρά ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος –για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους– δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του, και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

• Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;

• Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;

• Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων; Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς».

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, περιορίστηκε να απαντήσει στις καταγγελίες της Ν.Δ. με ένα σύντομο non paper: «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε