Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μεγάλη πτώση του ευρώ – Υποβάθμιση της Πορτογαλίας – Εσπευσμένη αναχώρηση Παπανδρέου για Βρυξέλλες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δύο ειδήσεις που “έσκασαν” σήμερα, αποδεικνύουν ότι η …

οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν περιορίζεται στο έλλειμμα της Ελλάδας και τον ακριβό δανεισμό της, αλλά είναι βαθύτερο.

Πρώτον το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου, φτάνοντας το 1,33. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι μακρυά μιά ισοτιμία κοντά στο 1,10 !

Επιπλέον ο οίκος Fitch υποβάθμισε την οικονομία της Πορτογαλίας από “ΑΑ” σε “ΑΑ-“, δίνοντας παράλληλα αρνητικό outlook, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

 

«Ένα σημαντικού μεγέθους δημοσιονομικό σοκ, σε συνδυασμό με τη σχετική μακροοικονομική και δομική αδυναμία έχουν μειώσει την αξιοπιστία της Πορτογαλίας», σημειώνει ο Douglas Renwick της Fitch. «Αν και η Πορτογαλία δεν έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την παγκόσμια ύφεση, οι προοπτικές ανάκαμψης είναι πιο αδύναμες σε σχέση με την Ε.Ε. των 15, κάτι που θα προκαλέσει πίεση στα δημόσια οικονομικά της χώρας μεσοπρόθεσμα».

 

Η υποβάθμιση έρχεται να προσθέσει άλλον ένα “πονοκέφαλο” στην Ε.Ε. – αλλά και στην ανάγκη συγκρότησης μηχανισμού βοήθειας των χωρών που την έχουν ανάγκη- ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε