Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μεϊμαράκης στο Newsit.gr: Ποιός δεν θα ήθελε τον Πανούση για υπουργό; Για Φλαμπουράρη: Ο Τσίπρας έχει τώρα τη δική του Λίστα Λαγκάρντ

Μεϊμαράκης στο Newsit.gr: Ποιός δεν θα ήθελε τον Πανούση για υπουργό; Για Φλαμπουράρη: Ο Τσίπρας έχει τώρα τη δική του Λίστα Λαγκάρντ

– Τι είπε για το αν έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς – Το τηλεφώνημα που του άλλαξε την ζωή
– «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν σκεφτόμουν την κυβέρνηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
– Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εχει πάθει μεταλλάξη. Την τελευταία εβδομάδα με σποτάκια δηλητηριάζει την ζωή του τόπου»
– Δεν απέκλεισε συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη: «Θα δώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ακόμα και τον Καμμένο»
– “Θα πάω στο γραφείο του Καμμένου να ζητήσω το χαρτί που ξέχασα”
– Για το ύψος του (και το… παράπονο στο debate): Δεν ξέρω πόσο είμαι, 1,83 ίσως – Πάντως μικρός έπαιζα μπάσκετ
– Για τις λίστες: Εγώ ανέλαβα να πάει το κόμμα σε εκλογή προέδρου – Οι εκλογές με… βρήκανε!
– Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΝΔ στις εκλογές και όχι Ποτάμι: Το ερώτημα είναι ποιός είναι στο ιερό και όχι ποιός είναι στο εκκλησίασμα
– Δείτε όλη τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο newsit.gr

Για το παρασκήνιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΝΔ από τον ίδιο, για το αν έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα από την αρχηγία ο Αντώνης Σαμαράς, για το τι θα κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός, μίλησε μεταξύ άλλων στο Νίκο Ευαγγελάτο στο Newsit.gr, ο Προεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ακόμα και με τον Βασίλη Λεβέντη αν εκλεγεί αλλά και με τον Πάνο Καμμένο, αν τον δεχθεί στο γραφείο του, όπως είπε χαριτολογώντας.

Ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο και άφησε να εννοηθεί αρνούμενος όμως να το επιβεβαιώσει ότι είχε συζητήσει και πριν το βράδυ του δημοψηφίσματος που ανέλαβε την Προεδρία της ΝΔ ότι είχε συζητήσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο να αποχωρήσει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς από την αρχηγία.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πίστευα ότι ολοκλήρωσα τον κύκλο μου. Το βράδυ του δημοψηφίσματος δέχθηκα το τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά. Κι αυτό ήταν τιμητικό για μένα παρότι που προβληματίστηκα πάρα πολύ». Όταν ρωτήθηκε αν πίστεψε ότι θα έπρεπε να ειχε φύγει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είπε: «Είναι ένα θέμα που το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν. Ειχα εκφράσει τότε την άποψη μου αλλά δεν χρειάζεται να το πούμε τώρα. Θεωρώ ότι όταν δέχθηκα αυτό το τηλεφώνημα όφειλα και ως πρώην γραμματέας και πίστεψα ότι μπορεί να πάμε στις εκλογές. Συζητώντας και με τον Κώστα Καραμανλή και άλλους πήρα την απόφαση να το παλέψω. Ετσι έγινα Πρόεδρος της ΝΔ χωρίς να το επιδιώκω και χωρίς να το διεκδικώ. Αλλαξε πάλι το τρόπος ζωής μου. Τέρμα οι βόλτες με το φουσκωτό. Προσπαθούσα να γίνω ένας φυσιολογικός κανονικός άνθρωπος».

Στο ερώτημα αν ήθελε να φτάσει μέχρι εδώ σήμερα απάντησε:

«Μου προέκυψε αλλά ξέρετε ότι μέσα από την διαδρομή μου έχω δείξει ότι χειρίστηκα δύσκολα και σοβαρά ζητήματα. Εχω κάνει διαπραγματεύσεις. Έχω περάσει δύσκολες φάσεις. Εχω πάρει αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Ταυτόχρονα μετά το 2009 θεωρούσα ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος μας. Κανείς δεν προέβλεπε αυτό που έγινε. Ανοιξα ξανά το δικηγορικό μου γραφείο και το 2012 δεν συμμετείχα στις εκλογές με ενθουσιασμό. Τον Μάιο επειδή έβλεπα ότι οι δεύτερες εκλογές θα ήταν καταστροφικές κινήθηκα να τις αποφύγουμε. Εγώ δεν είμαι από τους τύπους που θέλουν εκλογές. Τον Ιούνιο μου ανέθεσε ο κ. Σαμαράς όλο τον εκλογικό αγώνα και αμέσως μετά προέκυψε να συναντηθούμε με τα άλλα κόμματα. Μου πρότειναν τότε να αναλάβω πρόεδρος της Βουλής. Αυτό κανείς δεν το αρνείται. δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω Πρόεδρος της Βουλής».

Ο κ. Μεϊμαράκης προκάλεσε αίσθηση όταν απαντώντας τι κυβέρνηση θα κάνει αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν σκεφτόμουν την κυβέρνηση. Πίστευα ότι δεν θα είμαστε πρώτοι. Εδώ και δυο – τρεις μέρες το σκέφτομαι και με απασχολεί. Θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους με ψυχολογικό σθένος και δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι εκλεγμένοι ή εξωκοινοβουλευτικοί. Αν ο εκλεγμένος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα τον επιλέξω αν όχι θα επιλέξω κάποιον άλλον. Για μένα ήταν πολύ επιτυχημένη έκπληξη ο κ. Πανούσης. Ποιόν δεν θα τον ήθελε για υπουργό Δημόσιας Τάξης; Εγω σας λέω ότι έχει αναπτύξει απόψεις και στην Βουλή και γιατί να είναι εκλεγμένος ή ντε και καλά από τον χώρο μας; Τι σημαίνει υπουργός; Μεγάλη έκθεση σε λάσπη που μπορεί να πεταχτεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μπόνους των 50 εδρών ο κ. ΜεΪμαράκης είπε: «Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική για να έχει το πρώτο κόμμα τον κορμό της κυβέρνησης. Θεωρώ λίγο υπερβολή όμως τις 50 έδρες. Δεν πρέπει με μικρή διαφορά ο πρώτος από τον δεύτερο να παίρνει τις 50 έδρες».

Για τις συνεργασίες αν βγει πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία έκανε και πάλι την έκπληξη αναφερόμενος στον Βασίλη Λεβέντη:

«Εγώ δεν έχω προσωπικά ζητήματα. Ποιός δεν ξέρει τον Βασίλη; Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εγώ βάζω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν έχω κόλλημα να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε. Θα πάω να δω όλους τους αρχηγούς. Και τον Καμμένο αν είναι στην Βουλή. Θέλω να περάσω και τώρα από το γραφείο του για να πάρω το χαρτάκι».

Όταν ρωτήθηκε για τον σάλο που έχει προκληθεί με την υπόθεση Φλαμπουράρη ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε:

«Δεν θέλω να δηλητηριάσω την προεκλογική περίοδο. Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει την δικιά του λίστα Λαγκάρντ πλέον».

Για τον Αλέξη Τσίπρα:
«Εχει πάθει μεταλλάξη. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα με σποτάκια δηλητηριάζει την ζωή του τόπου. Δεν συνάδει με την αριστερή ηθική ούτε με την εικόνα Τσίπρα που είχα στο μυαλό μου. Δεν μπορεί να βγάζει αφίσες με την λίστα Λαγκάρντ ενώ ειναι γνωστό ότι δεν είμαι μέσα. Τι θέλει να του πω: να η δική σου λίστα Λαγκάρντ και να βαλω μεσα τον Κατρούγκαλο και τον Φλαμπουράρη; Πέντε μέρες μένουν, ας κρατηθεί».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στο teaser σποτ που κυκλοφόρησαν οι ΑΝΕΛ με τον κ. Καμμένο να κρατάει ένα τσαλακωμένο χαρτί και να υποστηρίζει ότι το ξέχασε στο debate ο κ. Μεϊμαράκης.

«Θα πάω στο γραφείο των ΑΝΕΛ να ζητήσω το χαρτί που ξέχασα», είπε χαριτολογώντας.

Για το θέμα της φορολογίας αλλά και των αγροτών είπε:

«Η τρόικα βάζει τους στόχους. Ολα τα άλλα είναι εθνική πολιτική. Το 100% για την φορολόγηση των αγροτών και το 23% στην Παιδεία είναι πρόταση της κυβέρνησης και όχι της τρόικας»

Ειδικά για τους αγρότες:

«Το ζητούμενο δεν είναι συντεχνιακό αλλά εθνικό. Οι αγρότες από το 2013 φορολογούνται και έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Δεν γνώριζαν απολύτως οι υπουργοί που είχαν πάει να διαπραγματευθούν ότι είχαν ήδη ληφθεί μέτρα για τους αγρότες. Εμαθαν τώρα ότι το 2013 υπήρξε ο νόμος φορολόγησης των αγροτών. Το αγροτικό εισόδημα του αγρότη δεν είναι το ίδιο με ενός υπαλλήλου. Δεν μπορούμε να βάλουμε προκαταβολή 100% σε έναν αγρότη. Είναι τρελό για όλους αυτό αλλά σκεφτείτε πόσο τρελό είναι για έναν αγρότη».

Για το αν θα ξανακλείσει την ΕΡΤ

«Θα προσπαθήσομε να λειτουργήσει με τους πιο εξορθολογισμένο τρόπο και να έχει αντικειμενικότητα στην ενημέρωση. Η ΕΡΤ ποτέ δεν έκλεισε. Προσπάθησε να λειτουργήσει με νεα νομική μορφή. Δυστυχώς αυτό άργησε λίγο να επαναλειτουργήσει και επικράτησε η αντίληψη αυτή ότι η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ».

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να ψηφίσει τη ΝΔ και όχι το Ποτάμι ο κ. Μεϊμαράκης είπε;

«Αν ψηφίσει κανείς κάτι τέοιο θα δώσει άθελά του προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι ποιός είναι στο ιερό και όχι ποιός είναι στο εκκλησίασμα».

Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και γιατί δεν έκανε αλλαγές ο κ. Μεϊμαράκης ειπε:

«Εγώ ανέλαβα για να πάω το κόμμα σε εκλογή Προέδρου, οι εκλογές με βρήκανε», είπε ακόμα ο κ. Μεϊμαράκης. Και συνέχισε: «Εγώ είμαι 1,5 μήνα πρόεδρος της ΝΔ και κάποιοι νομίζουν ότι είμαι 5 χρόνια. Κινήθηκα με μέτρο και όταν πας για εκλογές δεν είναι το καλύτερο να πας με πυγμή. Υπήρχαν ικανοί και θα έκανα αλλαγές αν ήταν με σταυρό. Από την στιγμή που είναι επιλογή των πολιτών στον κάθε νομό θεωρώ ότι είναι αντιδημοκρατικό να πω ότι καταργώ αυτό που επέλεξαν πριν 6 μήνες. Είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο πως θα βγάλεις κάποιον αλλά και πως θα βάλεις. Θα δημιουργούσα μια αναστάτωση στους νομούς από μια αυθαίρετη πολύ προσωπική κίνηση».

Για τον κρίσιμο τομέα της Παιδείας, ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα αλλά και στον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά λέγοντας: «Παιδεία δεν είναι η τριτοβάθμια παιδεία μόνο. Είναι δυνατόν να λέει ο Μπαλτάς ότι η αριστεία είναι “ρετσινιά”; Να καταργεί τα πρότυπα σχολεία; Μόνο με τον φραπέ και τσιγαριά δεν γίνεται ζωή. Είναι δυνατόν όλοι μέσω των φόρων μας να συντηρούμε αιώνιους φοιτητές; Είναι αριστερό αυτό; Είναι παράλογο.»

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στους αριστερούς, όπως τους ονόμασε μύθους για την Παιδεία λέγοντας:

«Θέλω να απαντήσω στον αριστερό μύθο που έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια. Πρώτος: δωρεάν παιδεία ανωτάτη. Ρωτάω: όταν ένας μένει σε μια πόλη και το παιδί του περάσει σε μια άλλη πόλη, πόσο δωρεάν είναι η παιδεία; Πόσα είναι αυτά τα έξοδα; Αν είχαμε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην πόλη του να λειτουργεί με κανόνες το κόστος θα ήταν το 1/3.»

Και συνέχισε: «Δεύτερος: αυτό που λέμε ποιούς πλήττει; Δεν πλήττει τους αδύναμους; Ενας πλούσιος έχει την δυνατότητα να το πληρώσει. Ποιός έχει; Ο αδύναμος που δεν έχει; Ποιός πλήττεται με το ΦΠΑ 23% στην παιδεία; Εχουν πάθει παράκρουση; Δεν ξέρουν ποιός είναι ο αδύναμος; Εμείς είμαστε εκείνοι που είμαστε στην πράξεη κοινωνικά ευαίσθητοι. Σήμερα δεν έχουμε εμβόλια, αυτοί θα καταργήσουν το ΕΚΑΣ. Και ξαναρωτάω θα μας πει για ποιόν κόπτεται;»

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό στην ΕΡΤ που υποστήριξε ότι τον έβγαζαν πιο κοντό στο Debate.

«Να σας πω ότι αυτό ήταν χιούμορ», είπε. «Δεν αισθάνομαι ψηλός ούτε ο Τσίπρας είναι κοντός. Αποφασίσθηκε εν αγνοία του κ. Τσίπρα. Είπαμε ότι θα είμαστε καθιστοί και βρεθήκαμε εκεί και είμασταν όρθιοι. Χαίρομαι που σε όλο το σοβαρό debate που το χιούμορ αυτό έδωσε έναν άλλο τόνο. Το πρωτόκολλο πρέπει με χιούμορ να το διανθίζουμε. Δεν ξέρω πόσο ύψος έχω αλλά έπαιζα μπασκετ μικρός».

Για να αναδρομικά στους στρατιωτικούς είπε: «Εμείς είχαμε δώσει την πρώτη δόση επιστροφής γιατί υπήρχε πλεόνασμα. Τώρα τα ταμεία είναι άδεια. Ο κ. Καμμένος με τον κ. Τσίπρα είπαν ότι θα τα δώσουν όλα. Τα δώσανε; Και υφάρπαξαν την ψήφο τους. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν τους έδωσαν στα αναδρομικά»

Για το δημόσιο είπε ότι:

«Ο μεγάλος ασθενής είναι η προσφορα του δημοσίου στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και νέος δημοσιουπαλληλικός κώδικας. Σε άλλους τομείς εχουμε πληθωρα και σε άλλους έλλειψη. Χρειαζόμαστε υπαλλήλους με εμπειρία και εξειδίκευση. Σε ένα μπορώ να δεμσευθώ. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση πριν μιλήσουμε με την ΑΔΕΔΥ.
«Δεν τίθεται θέμα απόλυσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν σε αριθμό και οι αποδοχές τους δεν είναι καλές. Εχουν φανεί οι περισσότεροι ανταξιοι των προσδοκιών μας και τους ευχαριστώ γι αυτό. Δεν θέλω να δεσμευθώ και με ευκολία να πάρω αποφάσεις για προεκλογικούς λόγους. Όλοι έχουμε ωριμάσει και έχουμε αλλάξει όλοι. Έχουμε περάσει σε μια ωριμότητα που μας δείχνει ότι εφόσον δεν υπάρχει άλλος δρόμος να τελειώνουμε»

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από την στιγμή που πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας οφείλουμε να αξιολογήσουμε τα ζητήματα που είναι κυρίαρχα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ να φύγει από το τραπέζι το Grexit και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε