Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Mετά το “βέτο” των πολιτικών αρχηγών στις αξιώσεις της τρόικας… τώρα Σύνοδο Κορυφής – Πού διαφώνησαν με την τρόικα και τι συμφώνησαν για φόρους

Mετά το “βέτο” των πολιτικών αρχηγών στις αξιώσεις της τρόικας… τώρα Σύνοδο Κορυφής – Πού διαφώνησαν με την τρόικα και τι συμφώνησαν για φόρους

– Δραματικές ώρες μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά 
– Φώτης Κουβέλης: “Εμείς δεν θα ψηφίσουμε τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά”
– Βενιζέλος: “Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί”
– Πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν: “Αφού θα καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ το ίδιο θα κάνουμε και εμείς”

Πάνω απο 3 ωρες κράτησε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στη “σκιά” της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και από ότι φαίνεται τελικά, η κυβέρνηση ελπίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου θα πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για ηπιότερα μέτρα.

Την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:

– Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη

– Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας

– Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές

– Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν αύριο (ίσως τηλεφωνικά) με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ο Φώτης Κουβέλης βγαίνοντας από τη σύσκεψη ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές. «H ΔΗΜΑΡ αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνει η Τρόικα για τα εργασιακά. Θα πρέπει να καταλάβει ότι υπερβαίνουν οι αξιώσεις της τις αντοχές της κοινωνίας” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την τρόικα ότι προβάλλει συνεχώς αξιώσεις για όσα η χώρα πρέπει να κάνει ώστε να πάρει την δόση των 31,5 δισ. «Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα», είπε και σημείωσε ότι αν γίνουν δεκτά όσα προτείνονται θα οδηγήσουν με μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την θέση του για συνολική πολιτική διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, της επιμήκυνσης και της θέσπισης της ρήτρας που θα δίνει την δυνατότητα να αποσύρονται μέτρα όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της άμεσης θέσπισης αναπτυξιακών μέτρων και επέμεινε ότι δεν συμφωνεί με οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΕΥ. Βενιζέλος κατήγγειλε την τρόικα ότι καθυστερεί σκόπιμα τις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων, κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι όσο-όσο και όπως-όπως. Σχετικά με τα εργασιακά, απέρριψε όσα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, λέγοντας ότι στα θέματα αυτά το ακραίο σημείο είναι εκείνο που ορίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Οτιδήποτε άλλο, τόνισε, δεν βοηθά ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή, η οποία πρέπει να αποδώσει.
Είπε επίσης οτι το πακέτο των μέτρων πρέπει να είναι πράγματι το τελευταίο, να είναι εσωτερικά δίκαιο, όχι οριζόντιο και να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Ο υπ. οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε πως τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν, η δόση θα δοθεί στην Ελλάδα το Νοέμβριο και οτι το οικονομικό επιτελείο πήρε εντολή απο τον πρωθυπουργό να κάνει ο,τι περνάει απο το ΄χερι του προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε
Μετά τη ρήξη με την τρόικα ο Βρούτσης πήρε εντολές από τους πολιτικούς αρχηγούς για νέα συνάντηση – Αγκάθι οι τριετίες που έχουν ήδη καταργηθεί

Ζήτησαν αίμα στο Δημόσιο – Πότε, ποιοι και από που θα απολυθούν

Έλληνας αγρότης με 14 offshore! – Κανείς δεν κάνει ελέγχους, κανείς δεν πληρώνει!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε