Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μέχρι την Τετάρτη να κλείσουν τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα αλλιώς…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το “πράσινο φως” για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα δοθεί στο επόμενο Eurogroup, της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την Τετάρτη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες σε ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες ότι περίμενε να ακούσει κατά τη διάρκεια του Εuroworking group της Πέμπτης ότι τα 15 προαπαιτούμενα που παραμένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έχουν γίνει. Ωστόσο «δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτή τη διαπίστωση» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν όλα έχουν πάει καλά, σύμφωνα με το πλάνο, το πρωί της Δευτέρας θα γίνει ένα Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Η Τετάρτη έχει τεθεί ως χρονικό όριο, καθώς όλοι οι αξιωματούχοι με ανάμειξη στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι απομένει

Τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι τα εξής:

– Πρώτον οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και την αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

– Δεύτερον ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, εάν όντως κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε αμέσως μετά το Εurogroup οι επικεφαλής των θεσμών θα πάνε στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή θα κριθεί στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης μόνο εάν το πακέτο της απόφασης κριθεί ικανοποιητικό και η επικεφαλής του Ταμείου κ. Λαγκάρντ προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού να συμμετάσχει. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στον ESM (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) έχουν συζητηθεί μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει σε πολιτικό επίπεδο μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε