Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μήνας Γολγοθάς για το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες – Σε πανικό η κυβέρνηση για τα 23 δισ. ευρώ

– Ενδεικτικό του πανικού είναι ότι σε μία ημέρα συνεδριάζουν υπουργικό, κοινοβουλευτικό και πολιτικό συμβούλιο
– Τρέμουν τις αντιδράσεις από βουλευτές και πλέον και από υπουργούς
– Το βάρος όλων των μέτρων θα το σηκώσει κατά κύριο λόγο ο δημόσιος τομέας
– Φοβούνται και την έξοδο των βουλευτών εν όψει του Πάσχα με τυχόν αποδοκιμασίες από τους πολίτες

Ένα μήνα θα διαρκέσει ο Γολγοθάς των πολιτών, αφού την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποφασιστούν-εγκριθούν οι γενικοί στόχοι και τα μεγέθη της δημοσιονομικής-αναπτυξιακής πολιτικής της περιόδου 2012-2015.

Ο ενδοκυβερνητικός διάλογος με τις προσεγγίσεις και τις αντιπαραθέσεις που θα ακολουθηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων θα διαμορφώσει το τελικό νομοσχέδιο με το αναλυτικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου ώστε το αργότερο στις αρχές Ιουνίου να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τα πρώτα μηνύματα και οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο δημόσιος τομέας θα σηκώσει το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό πολλών Ρίχτερ στις σχέσεις της ηγεσίας του κόμματος με το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Οι τελευταίες συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Παιδείας και Άμυνας δείχνουν ποιοι τομείς θα σηκώσουν το κύριο βάρος της προσαρμογής και της νέας επιχείρησης εξόδου από τη οικονομική κρίση.

Οι συναντήσεις αυτές του Πρωθυπουργού ανέδειξαν τις έντονες επιφυλάξεις υπουργών όπως της Λούκας Κατσέλη, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Δημήτρη Ρέππα για την νέα πολιτική περικοπών που θέλει να προωθήσει το ΥΠΟΙΚ με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Παντελής Οικονόμου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος με δηλώσεις τους αμφισβητούν και αποδομούν επί της ουσίας το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αλλά και οι πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστές» Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Καρτάλης κ.α. παραπέμπουν στο τελευταίο άρθρο του Κώστα Σημίτη στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 10ης Απριλίου για το οικονομικό γίγνεσθαι, λέγοντας ότι «ο πρώην πρωθυπουργός τα είπε όλα».

Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ασχοληθεί με τους νέους εσωκομματικούς αντάρτες το Μνημονίου, καθώς προέχει η έγκριση του Εθνικού ή Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου από τα όργανα της κυβέρνησης και του κόμματος και μετά θα λάβει τα μέτρα του ενόψει της ψήφισης του στις αρχές Ιουνίου, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων όπως στη ψήφιση των μέτρων του Μνημονίου.

Προκειμένου να πετύχει τους στόχους του το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», αφού σε λιγότερο από 36 ώρες και προκειμένου να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και να εκτονωθεί η «κομματική χύτρα», θα συνεδριάσουν:

– το Υπουργικό Συμβούλιο, Παρασκευή 15/4 στις 10 το πρωί

– η Κοινοβουλευτική Ομάδα, Παρασκευή 15/4 στη 1 το μεσημέρι για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη οδό Ιπποκράτους και όχι στην αίθουσα Γερουσίας τς Βουλής

-το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος δύο φορές, η πρώτη την Πέμπτη 14/4 στις 3 το απόγευμα και η δεύτερη την Παρασκευή 15/4 μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι…«η κυβέρνηση έχει μπροστά της 2,5 χρόνια και θα συνεχίσει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη ορμή»! Η συναίνεση ωστόσο στις πολιτικές της είναι ζητούμενη όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία αλλά και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του εντός και εκτός κυβέρνησης.

Διαφορετικά οι οικονομικές και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

Βέτο Διαμαντοπούλου σε Παπακωνσταντίνου: “Δεν κόβω άλλα λεφτά από το υπουργείο”

Ομολογία αποτυχίας από Πάγκαλο: «Δε μπορούμε να πιάσουμε τους πλούσιους φοροφυγάδες»

Bάσω Παπανδρέου: “Αναδιάρθρωση τώρα! Σκέφτηκα να παραιτηθώ”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε