Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μήνυμα Σαμαρά προς την Κύπρο: Ο Ελληνισμός αντέχει στα δύσκολα! Θα μείνουμε όρθιοι!

Μήνυμα Σαμαρά προς την Κύπρο: Ο Ελληνισμός αντέχει στα δύσκολα! Θα μείνουμε όρθιοι!

– Δραματικό μήνυμα συμπαράστασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στους Κύπριους
– Ποιές είναι οι εναλλακτικές σε περίπτωση καταψήφισης της απόφασης του Eurogroup

Τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας σε Έλληνες και Κύπριους.

«Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια…», αναφέρεται στη δήλωση.

«Να θυμόμαστε όμως: Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Σαμαράς, και συμπληρώνει: «η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές» και πως «θα αποδειχθεί και πάλι».
«Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ έχουν καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Από το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των κύπριων τραπεζιτών με τον διοικητή της κεντρικής κυπριακής τράπεζας.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την διασύνδεση των νέων αξιογράφων που θα δοθούν σε όσους κρατήσουν για δύο χρόνια τις καταθέσεις τους στην Κύπρο με το φυσικό αέριο.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει το εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως «γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», διετύπωσε χθες βράδυ με διάγγελμα του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το πρωί θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα ενημερώσει σε άτυπη σύνοδο την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για να εξασφαλίσει υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ερμηνείας της πρόβλεψης του Eurogroup για την δασμολόγηση των καταθέσεων, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Η προσπάθεια έχει πολλαπλούς αποδέκτες, κυρίως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι συσχετισμοί που θα ευνοήσουν τις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της αντίδρασης που εκδηλώνεται σε πολιτικό επίπεδο και με ορατό τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» από καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και και την παράλληλη αύξηση της δασμολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ από 9,9% σε 10%, ενώ και για τις καταθέσεις πέραν των 500.000 να αυξηθεί η εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης στο 15%.

Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Επίσης, η Λευκωσία επιχειρεί να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, γι’ αυτό και παρέχει κίνητρα προς όσους καταθέσουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για περίοδο δύο χρόνων.

Στην περίπτωση αυτή θα καταβληθεί στους καταθέτες από το κράτος το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα.

Η τύχη των επιδιώξεων της Λευκωσίας, που προβάλει ως κύριο επιχείρημά της την πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup και η οποία έτυχε αρνητικότατης υποδοχής από το σύνολο του διεθνούς Τύπου κι από τις διεθνείς αγορές στις πρώτες σημερινές τους συνεδριάσεις.

Η όποια αρνητική υποδοχή της απόφασης και από τα υπόλοιπα ξένα χρηματιστήρια είναι προφανές ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας σ’ αυτή την ύστατη κίνηση για την κατά το μέγιστο δυνατόν βελτίωση των προβλεπομένων από την απόφαση του Eurogroup.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κύπρος καταποντίζει τις αγορές της Ασίας – Πτώση 2,71% στο Τόκιο
 

“Θα μας αλλάξουν τα πετρέλαια” για να μας τα πάρουν! Αποσταθεροποίηση σε Ελλάδα – Κύπρο

“Απόβαση” Ρώσων στην Κύπρο! Πρόταση της Gazprom να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο

Δήλωση – βόμβα Σόιμπλε: Ήταν απόφαση του Αναστασιάδη να κουρέψει και τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων

ΚΥΠΡΟΣ: Η κρίσιμη μάχη για τις 29 ψήφους – Ποιοι ψηφίζουν “ναι” και ποιοι “όχι”

Αναστασιάδης: “Κούρεμα” καταθέσεων με αντάλλαγμα κέρδη από το φυσικό αέριο – Όλο το διάγγελμα

Ο Στουρνάρας για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε