Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μήνυμα Σαμαρά σε Βρυξέλλες και Τουρκία: “Η Ελλάδα κάθεται πάνω στο δρόμο ανεφοδιασμού της Ευρώπης”

Μήνυμα Σαμαρά σε Βρυξέλλες και Τουρκία: “Η Ελλάδα κάθεται πάνω στο δρόμο ανεφοδιασμού της Ευρώπης”

Σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας με ομιλία του το διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη βασική γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας που είναι η ασφάλεια σε προμήθειες, η διαφοροποίηση των πηγών αλλά και η ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών, αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο» τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως, προφανώς, η αναβάθμιση της Ελλάδας σημαίνει και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

Θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους μας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» επισημαίνοντας μάλιστα πως «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τον υψηλό δυνητικό ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, σύντομα, ο χώρα θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και εξαγωγή νέων πηγών ενέργειας.

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτό το πρόβλημα» καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Το ζητούμενο πάντως για τον πρωθυπουργό είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες.

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, επισημαίνοντας πάντως το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος. «Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα προχώρησαν σε ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ. «Υπάρχει όμως μια διαφορά: Εμείς επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη – Στόχος να διοχετεύουμε ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη”

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο! “Είναι τουρκική η υφαλοκρηπίδα και θα συνεχίσουμε τις έρευνες”

Υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό και Οικουμενικό Πατριαρχείο συζήτησαν Παπανδρέου-Ερντογάν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε