Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα – Αιχμές για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα – Αιχμές για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014 έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε το Σάββατο στον ΒΗΜΑ FM και εμμέσως πλην σαφώ διεμήνυσε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί, θα γίνουν. Όπως είπε, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με την τρόικα.

«Για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Σπάει η ομερτά στο Δημόσιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, μετά τους ελέγχους και την απομάκρυνση 200 επίορκων υπαλλήλων.

«Υπήρχε μια ομερτά που τώρα σπάει. Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Εντείνουμε την προσπάθεια για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, η οποία δεν κινείτο με καλούς ρυθμούς. Σημειώνεται πρόοδος.

Για τους μισθούς των βουλευτών: Είχα στείλει επιστολή και ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια ώστε να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση

Μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες και δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό», τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε πως «σχεδιάζουμε ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό».

Όχι σε οριζόντια, ναι σε διαρθρωτικά μέτρα

Στην Ελλάδα η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα, επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και άφησε αιχμές για τους Ευρωπαίους εταίρους μιλώντας για «άστοχες δηλώσεις» από το εξωτερικό που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος. Για παράδειγμα η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα συνεισφέρει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της κινητικότητας αν δεν είχαμε συνεργασία με τα Υπουργεία. Εντόπισαν πλεονάζουσες θέσεις, έκαναν μοριοδοτήσεις

Αναφερόμενος στη συζήτηση που προκλήθηκε με τις απολαβές των βουλευτών, είπε: «Πριν από δύο χρόνια είχα στείλει επιστολή στους συναδέλφους μου βουλευτές, με την οποία ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση».

Τέλος, έκρινε ότι «τα πόθεν έσχες των βουλευτών δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο. Λείπει επίσης η ιστορική εξέλιξη των πόθεν έσχες. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο πόθεν έσχες και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα: Έχετε διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να… συμμορφωθείτε! – Έρχεται νέο «χαράτσι» 483€ για κάθε νοικοκυριό

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις από το 2015 – Μειώνονται έως και 25% – Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Τζάκρη: Το Μάιο, ο Σαμαράς θα παραδώσει σε αριστερή κυβέρνηση!

Στο “μικροσκόπιο” 182.000 πωλήσεις ακινήτων – Αναδρομικός φόρος για χιλιάδες νοικοκυριά

Προεκλογικές… υποσχέσεις Σούλτς: Όχι άλλα μέτρα στην Ελλάδα

Σφοδρότατη επίθεση “γαλάζιων συνδικαλιστών” σε Σαμαρά – Βενιζέλο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γιακουμάτος: Όταν μια ομάδα όπως η Μπάρτσα σαρώνει, αλλάζεις προπονητή;

Καγκελαρία καλεί Σαμαρά: Συνάντηση με την ‘Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο – Γιατί την θεωρεί κρίσιμη η ελληνική πλευρά

Σοκαριστικές διαρροές μετά το Eurogroup: ”Ούτε το 2015 δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο – Εκταμίευση της δόσης όταν τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα”

Στουρνάρας: Νέα μέτρα λιτότητας θα ήταν επικίνδυνα για την Ελλάδα

Κυνική δήλωση για τους πλειστηριασμούς από Στουρνάρα – “Υποσχεθήκαμε στην τρόικα μέτρα 1,3 δισ.”

Αυστηρό μήνυμα από Eurogroup στην Αθήνα: Θέλουμε επειγόντως πρόοδο σε 4 μέτωπα

Με “όπλα” ο Στουρνάρας απέναντι στους καχύποπτους δανειστές στο Eurogroup

”Να τρέξει η Ελλάδα να συμφωνήσει με την τρόικα”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε