Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κηδεία Μητσοτάκη: “Έσπασε” ο Κυριάκος, συντετριμμένη η Ντόρα [vids, pics]

Κηδεία Μητσοτάκη: “Έσπασε” ο Κυριάκος, συντετριμμένη η Ντόρα [vids, pics]

– Με C-130 μεταφέρθηκε στα Χανιά o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να ταφεί δίπλα στη Μαρίκα του
– Παρατεταμένο χειροκρότημα και η ιαχή “Μητσοτάκης, Μητσοτάκης” δόνησαν την ατμόσφαιρα έξω από τη Μητρόπολη
– Κυριάκος: Ο Μητσοτάκης ήταν αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του – “Χάθηκε” στην αγκαλιά της Ντόρας
– “Σου έφτανε να είσαι δίπλα στη Μαρίκα σου – Πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο, υπήρχε ένας άνθρωπος με ζεστή καρδιά”, είπε για τον πατέρα του
– Ράγισε η φωνή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύστατο χαίρε – “Πρόεδρε, ας είναι ο ίσκιος του Ψηλορείτη…”
– Παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και -μεταξύ άλλων επιχειρηματιών- Βαγγέλης Μαρινάκης, Μαριάννα Λάτση, Σταύρος Ψυχάρης, Θοδωρής Κυριακού, Γιάννης Βαρδινογιάννης
– Παρόντες επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και χιλιάδες απλοί πολίτες, απηύθυναν σήμερα το “ύστατο χαίρε” στον τελευταίο από τους μεγάλους πολιτικούς που γνώρισε η χώρα. Στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τα ξημερώματα της Δευτέρας (29.05.2017) άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών.  

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, πριν από την εξόδιο ακολουθία που έγινε το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών. Περίπου στις 20.15, η σορός του έφτασε με C-130 στα Χανιά, όπου θα γίνει αγρυπνία και την Πέμπτη , θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα.

 

Συντετριμμένοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη

Λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. ήρθε ξανά η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και πριν από τις 2:00 μ.μ. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσα στη Μητρόπολη, δίπλα στην σορό και χαιρετώντας τον κόσμο στέκονταν οι άλλες δύο κόρες και τα εγγόνια του εκλιπόντος.

Στις 3 μ.μ. έφθασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Νωρίτερα είχαν έλθει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που στεκόταν έξω από τη Εκκλησία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.


Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομματών της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν επίσης στην εξόδιο ακολουθία. Φυσικά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

 

Σπάραξε ο τέως βασιλιάς

 

Βαθύτατα συγκινημένος και εμφανώς καταβεβλημένος λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφτασε λίγο πριν τις 13.00 στην Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον φίλο του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο τέως Βασιλιάς, υποβασταζόμενος από την σύζυγό του Αννα Μαρία, μπήκε μέσα στον ιερό ναό και σπάραξε όταν βρέθηκε μπροστά στη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

H συγκλονιστική στιγμή μετά τους επικήδειους

 

Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Η πρώτη του παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην Δημοκρατία. Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας και υπενθύμιζε ότι η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής.

 

Η δεύτερη παρακαταταθήκη είναι η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίσως ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Ήξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο και το υπηρέτησε μέχρι το τέλος. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας που αγόρευε δίχως στόμφο γιατί είχε επιχειρήματα.
Υπήρξε πραγματικός ευρωπαίος ηγέτης. Όχι μόνο όταν δρομολογήθηκε η ένταξη στην ΕΕ αλλά και πριν την δικτατορία. Μετά την μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορείας μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή -και αυτή ήταν η τρίτη παρακαταθήκη.
Η τέταρτη παρακαταθήκη είναι της ενότητας και της ομόνοιας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόγονος των Βενιζέλων και γνώριζε το τίμημα του διχασμού. Οφείλουμε και εμείς να εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες αυτές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τοίχους αλλά εκείνος που ανοίγει δρόμους.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Έλληνες σήμερα πενθούν γιατί αποχαιρετούν έναν σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και γι’ αυτό σωστά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε τις δέουσες τιμές.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε εκπρόσωπος μίας γενιάς που αντιμετώπισε τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η γενναιότητα και το χαμόγελο. Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος απέναντι στον λαϊκισμό και πρωταγωνίστηκε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζεται ως ο άνδρας που υπηρετούσε πολιτικές που αγνοούσαν το πολιτικό κόστος και πήρε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό.
Αναφέρθηκε στην αγάπη και στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κύπρο λέγοντας ότι μοίρα της Κύπρου δεν είναι η μοίρα της κατοχής, «έχω αφιερώσει την προσπάθειά μου σε αυτό που ήταν το δικό του όραμα, να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σπασμένη φωνή μίλησε για τον πατέρα του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά τον επικήδειο, τα συναισθήματα υπερίσχυσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκάλιασε πρώτα την σύζυγό του, Μαρέβα, και αμέσως μετά έπεσε στην αγκαλιά τηα αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήταν συντετριμμένη.

Έμεινε δακρυσμένη στην αγκαλιά του για αρκετά δευτερόλεπτα, σκουπίζοντας συνεχώς τα δάκρυά της…

Λίγα λεπτά αργότερα, στους ώμους των εγγονιών του, με τον κόσμο να του πετά ροδοπέταλα και να φωνάζει “αθάνατος” και “άξιος”, το φέρετρο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βγήκε από τη Μητρόπολη για να ξεκινήσει το ταξίδι έως την Ελευσίνα, απ’ όπου αναχώρησε για τα Χανιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε