Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μόντι προς Βενιζέλο: Κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα

Μόντι προς Βενιζέλο: Κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα

Το παράδειγμα της Ισπανίας έδειξε ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Μόντι

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: “Είχαμε μια πολύ κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην ευρωζώνη μετά από τις χθεσινές αποφάσεις για την Ισπανία. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Θύμισα τα σημεία στο οποία επιμέναμε ως Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης, σκληρής διαπραγμάτευσης στην πρώτη της φάση. Τώρα, αποδεικνύεται ότι σε πάρα πολλά σημεία είχαμε δίκιο. Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο και την κρίση, με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των παιδιών μας.

Κι εκεί θα έχουμε συμμάχους μέσα στην Ευρώπη. Επίσης θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τη νέα εμπειρία που υπάρχει και το ισπανικό παράδειγμα, το όποιο βεβαίως δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνική, δεν είναι πορτογαλική, δεν είναι ιρλανδική.

Ο κ. Μόντι έχει παρουσιάσει μια εξαιρετική ιδέα: να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ζωτικό για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και από το ιταλικό, το ισπανικό και ούτω καθεξής.

Και πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες καταθέτες ότι έχει σημασία να βοηθούμε τη χώρα μας πατριωτικά, εμπιστευόμενοι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εγγυημένο με σειρά αποφάσεων της ευρωζώνης.

Από την άλλη μεριά, η συζήτηση με τον Μάριο Μόντι με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και το ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα, ψύχραιμα και να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλλει και να εγγυηθεί τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης”.

Σε εξίσου καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στο ιστορικό καφέ και πολιτικό στέκι καθώς βρίσκεται πίσω από το Κοινοβούλιο La Caffettiera. Ήταν η δεύτερη φορά, έπειτα από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις 23 Μαίου στις Βρυξέλες, που συζητούν από κοντά οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπερσάνι. Αυτή τη φορά όμως τους πολιόρκησε ένα σμήνος δημσιογράφων καθώς οι αγορές πλησιάσουν απειλητικά και την Ιταλία. Η συνάντηση στο καφέ κράτησε περίπου μισή ώρα  και συζητήθηκαν εκτός από τα ευρωπαικά θέματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν οι σοσιαλιστές, και «εσωτερικά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στις ελληνικές εκλογές αλλά και το περιθώριο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Μόντι για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και να συμβάλλει στην οικοδόμηση μέτρων για την ανάπτυξη.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε